2024. szeptember 12., csütörtök

Tisztes helytállás

Megtörténhet, hogy mire Janko Tipsarević ma megkezdi szereplését a marseille-i tornán, amikor a 2. fordulóban a tegnap estefelé játszott Turszunov–Roger-Vasselin meccs győztesével vív meg, Szerbiának több teniszezője már nem lesz versenyben az e heti tornákon. A lányok szurkolói ugyan más forgatókönyvet remélnek, viszont nem lehetetlen, hogy Ana Ivanović az este veszített Dubajban a cseh Petra Kvitovától, a csapnivaló formában levő, és sérülések is hátráltatta Jelena Janković pedig az éjjel nem vette Bogotában az amerikai Julia Cohen alkotta akadályt.

Egy biztos, a férfiak közül más már nem játszik, hisz Marseilleben Filip Krajinović, Buenos Airesben pedig Dušan Lajović egyformán spanyoloktól veszítettek az 1. fordulóban. Mindkét szerbiai tisztesen helytállt, hisz eleve nem volt esélyes a sokkal tapasztaltabb és magasabban rangsorolt Roberto Bautista és David Gimeno ellen, mégis érdekessé és bizonytalan kimenetelűvé tudta tenni a mérkőzést. Krajinović hozta az első játszmát, a másodikban 6:6-ig egyenrangú volt, a rövidítésben azonban Bautista kihasználta az alkalmat, míg a harmadik játszma csak puszta formaságnak bizonyult a negyedik meccsét vívó zombori ellen. Lajović egy-egy break révén bukott el Gimenoval szemben, végül is ugyanúgy elégedett lehet mint Krajinović is, hisz a ranglistán előrelépés vár rájuk. Krajinović vagy 20, Lajović pedig legalább két helyet javít.

Ha a fenti jóslatokkal ellentétben e héten kivágja a rezet, és bejut a bogotai döntőbe, vagy pedig megnyeri a tornát, Janković akár 4-5 helyet javíthatna, s ismét ott lenne a legjobb húsz kapujában, míg Ana Ivanovićnak, hogy ne essen vissza a 14. helyre, nemcsak Kvitovát, hanem Agnieszka Radwanskát is le kellene győznie, s szurkolni azért is, hogy az olasz Roberta Vinci lemaradjon a negyeddöntőről.

Tipsarevićnak alighanem nem lesz gondja a mai első meccsen, a többiről pedig a szerencse is gondoskodhat. Jankónak csak a tornagyőzelem jelent újabb pontokat, amihez egészen közel járhat, hisz nincs már versenyben két lehetséges francia riválisa. Nagy meglepetésre a marseille-i 1. fordulóban kiesett Richard Gasquet és Gael Monfils, akik Janko negyedében voltak. Gasquetnak például a harmadik játszmában az 5:2-es vezetés sem volt elegendő a győzelemhez a luxemburgi Gilles Müller ellen.

Jól áll Bogotában a magyar Babos Tímea, aki csak nehezen nyert a spanyol Beatriz Garcia ellen, de esélyes lesz a továbbjutásra a 2. fordulóban is a luxemburgi Mandy Minellával szemben.