2024. október 5., szombat

Ronaldón és Mažićon a világ szeme

A brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik esélyesének tartott németek rögtön egy rendkívül nehéz mérkőzéssel kezdenek, ugyanis az aranylabdás Cristiano Ronaldo vezette portugálokkal találkoznak. A nagy érdeklődéssel várt találkozót a szerbiai Milorad Mažić vezeti, akinek Milorad Ristić és Dalibor Đurđević segítenek majd.

Joachim Löw együttese ugyanakkor önbizalommal telve várhatja az összecsapást, mivel legutóbbi 11 találkozóján veretlen maradt, a vb-ken pedig 1990 óta valamennyi nyitómeccsét megnyerte. A szakvezető helyzetét szintén könnyíti, hogy a torna rajtjára mindkét sérültje, azaz a kapus Manuel Neuer és a védő Philipp Lahm is felépült. Szombat este kisebb pánik uralkodott el a német szurkolók körében, ugyanis a brazil Radar64 információkat közölt arról, hogy Bastian Schweinsteigert, a müncheni Bayern játékosát mentőhelikopterrel vitték kórházba. A német Kicker által vasárnap délelőtt közölt hír azonban mindenkit megnyugtatott, ugyanis kiderült, még ha furcsának is tűnik, de Schweinsteiger csak egy rutinvizsgálat miatt repült 60 kilométert, ugyanis a játékos az edzésen kapott egy rúgást a bal lábára. A FIFA előírása szerint, biztosítástechnikai okokból külön figyelik azon játékosok állapotát, akik korábbi sérülésből felépülve vesznek részt a brazíliai tornán. Löw minden bizonnyal nem nevezi a kezdőcsapatba a 102-szeres válogatottat, de korábbi nyilatkozatából („Schweinsteiger az első 14 játékos egyike”) az derül ki, hogy a találkozók második félidejében számít a tapasztalatára.

Kérdőjeles Mesut Özil nevezése is a kezdőcsapatba, ugyanis a kiváló őszi idényt produkáló labdarúgó tavaszra elfáradt, s nem úgy teljesített, ahogy azt az Arsenal szurkolói és szakvezetői elvárták volna. A Bayern elleni kihagyott büntetője után kapott hideget-meleget, s nagy kérdés, formája megfelel-e a német válogatott szintjének. A hétvégén megtartott sajtótájékoztatón Lukas Podolski védelmébe vette klub- és válogatottbeli csapattársát: – Özil egy világklasszis játékos kiváló tudással, és sok boldog pillanatot szerezhet még nekünk – mondta, s hasonló véleményen volt Benedikt Höwedes is, aki azt nyilatkozta, nem aggódik miatta, mivel Özil egy fantasztikus játékos.
A németek számára nem más a cél Brazíliában, mint hogy véget vessenek 18 éve tartó rossz sorozatuknak, ugyanis az 1996-os Eb óta nem nyertek nagy trófeát, igaz, a legutóbbi három vb-n dobogós helyen zártak, ahogy a két évvel ezelőtti Európa-bajnokságon is bejutottak a legjobb négy közé.
A portugálok eredményességét kétségtelenül a Real Madrid sztárja, Ronaldo határozza meg, aki a jelentések szerint teljesen felépült sérüléséből, amely az idény végén, illetve a vb-felkészülés elején hátráltatta őt.
Amennyiben a csoportban a papírforma érvényesül, akkor ennek a találkozónak a győztese szinte biztos továbbjutónak érezheti magát, a vesztes pedig két kiélezett találkozóra számíthat az Egyesült Államokkal és Ghánával.

A Lloyd’s biztosítótársaság szerint a német válogatott a legértékesebb a világbajnokságon: a Löw által kiválasztott 23 labdarúgónak a biztosítási értéke 641,2 millió font, a második helyen a spanyolok vannak (590,1 millió font), a képzeletbeli dobogó harmadik foka pedig az angoloké (550,1 millió font).

Németország–Portugália

Helyszín: Salvador (Fonte Nova Aréna, 51 708 férőhely)

Kezdés: 18 óra (RTS2, m1, HRT2)
Játékvezető: Milorad Mažić (szerb)

A várható kezdőcsapatok:

Németország: Manuel Neuer – Jerome Boateng, Mats Hummels, Per Mertesacker, Benedikt Höwedes – Sami Khedira, Philip Lahm – Toni Kroos, Mesut Özil, Lukas Podolski – Thomas Müller.
Portugália: Rui Patricio – Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fabio Coentrao – Miguel Veloso, Joao Moutinho, Ricardo Meireles, Nani – Cristiano Ronaldo, Hugo Almeida.