2024. október 5., szombat
H CSOPORT

A dél-koreaiak jól kezdik a vb-ket

Kiélezettebb csata várható a H csoport másik mérkőzésén, a Fabio Capello vezette orosz, valamint a dél-koreai együttes között. Oroszország – Belgiumhoz hasonlóan – 12 éve nem szerepelt világbajnokságon, a Szovjetunió megszűnése óta pedig ez mindössze a harmadik részvétele. A védő Vaszilij Berezuckij szerint a csapat legnagyobb sztárja a szövetségi kapitány, aki 2012 óta irányítja a csapatot, és többek között Portugáliát megelőzve vezette ki az együttest a vb-re. Az olasz tréner a csapategységben hisz, és csak otthon játszó futballisták szerepelnek a keretében, melyben nem jutott hely például Andrej Arsavinnak, a 2008-as Európa-bajnokság sztárjának, akinek a mentalitása Capello szerint nem megfelelő. Az oroszok tíz mérkőzés óta veretlenek, de még él bennük a két évvel ezelőtti kudarc, amikor egy 4:1-es, Csehország elleni győzelemmel kezdték a 2012-es Európa-bajnokságot, utána azonban csak döntetlent játszottak a lengyelekkel, majd kikaptak a görögöktől, és kiestek. Az oroszok a hat utóbbi világbajnokságon csak egyszer nyertek úgy, hogy nem kaptak gólt (2002-ben, Tunézia ellen, 2:0).

Tudva, hogy 12 éve nem szerepeltünk világbajnokságon, bizonyítanunk kell, és többet szeretnénk játszani három meccsnél – beszélt Berezuckij a válogatott céljairól.

A dél-koreaiak szintén bíznak a továbbjutásban, és a nyolcaddöntőbe kerülést alapvetően befolyásolhatja majd a két csapat Cuiabában sorra kerülő meccsének eredménye. A csapat gerincét Ki Szung Jung (Sunderland), Szon Hung Min (Bayer Leverkusen) és Hong Dzsong Ho (Augsburg) és Ku Dzsa Csol (Mainz) alkotják, vagyis az angol és a német ligában edződött játékosok. Az utóbbi hat mérkőzésükből négyet elveszítettek, s csak kettőt nyertek meg. 1986-tól Dél-Korea sorozatban nyolcszor jutott ki a vb-re, ennél hosszabb sorozattal csak a brazilok, a németek, az olaszok, az argentinok és a spanyolok büszkélkedhetnek. A legutóbbi tíz vb-meccsükből csak kettőt nyertek meg: 2006-ban Togót, 2010-ben pedig Görögországot győzték le, mindkétszer az első meccsükön gyűjtötték be a három pontot, s ugyanez volt a helyzet 2002-ben is, amikor az első mérkőzésükön Lengyelországot győzték le. Oroszország és Dél-Korea eddig egyszer mérték össze erejüket: 2013 novemberében Capello kiválasztottjai 2:1-re nyertek.

Oroszország–Koreai Köztársaság

Helyszín: Cuiabá (Pantanal Aréna, 42 968 néző)

Kezdés: 0 óra (szerda, HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Néstor Pitana (argentin)

A várható kezdőcsapatok

Oroszország: Igor Akinfejev – Vaszilij Berezuckij, Szergej Ignasevics, Andrej Jescsenko, Georgij Scsennyikov – Jurij Zsirkov, Alekszandr Szamedov, Viktor Fajzulin, Igor Gyenyiszov, Oleg Satov – Alekszandr Kokorin.

Koreai Köztársaság: Szung-Rjong – Li Jong, Kvak Te Hvi, Kim Jung Gvon, Kim Csang Szu – Ki Szung Jung, Han Kuk Jung, Li Csung Jong, Szon Hung Min – Ku Dzsa Csol, Pak Csu Jung.