2024. október 5., szombat
B CSOPORT

Adiós, España

Hollandia után Chile is legyőzte a címvédőt, így Spanyolország biztosan nem jut a legjobb tizenhat közé

A spanyol Marca sportnapilap is José Mourinhóval értett egyet, aki azt mondta, Spanyolországnak nem kell kapusposzton változtatnia, vagyis a hollandok ellen bizonytalankodó Casillas védjen Chile ellen is. A spanyol lap a statisztika miatt tette le voksát a Real Madrid kapusa mellett, mivel négyszer kapott eddig legalább öt gólt, de utána mindig győztes meccs következett. Del Bosque 2008 óta soha nem veszített sorozatban két mérkőzést – ez a sorozat szerda este véget ért, mivel Hollandia után Chile is legyőzte a spanyol válogatottat, amely függetlenül az ausztrálok elleni, utolsó fordulós mérkőzésének végeredményétől, kénytelen búcsúzni a világbajnokságtól. Hasonlóan jártak az 1998-as világbajnok franciák 2002-ben, valamint a 2006-ban vb-győztes olaszok is négy éve: egyik válogatott sem jutott túl a csoportküzdelmeken. A címvédőként érkező franciák 2002-ben egy, az olaszok pedig 2010-ben két pontot gyűjtöttek a csoportjukban…

Őrült iramban kezdték a chileiek a meccset és mindjárt az elején egy kapu előtti kavarodás során szerezhettek volna gólt, de Alonsóról szögletre pattant a labda. A pontrúgás után a kezdőcsapatból Pique-t kiszorító Martinez rosszul találta el a labdát, Java fejese azonban nem volt pontos. Ahogy múlt az idő, a spanyolok kezdték átvenni az irányítást, többet birtokolták a labdát, azonban igazán nagy gólhelyzetet nem tudtak kidolgozni. Ami nekik nem jött össze, sikerült Chilének éppen akkor, amikor 59 százalékban a címvédő birtokolta a labdát: a 20. percben a spanyol védők elkalandoztak, s Aránguiz középen megtalálta Vargast, aki higgadt maradt, s megvárta míg a szerelni próbáló Casillas elcsúszik előtte, majd hat méterről a kapuba pöckölte a labdát. A gól után a spanyolok megpróbáltak azonnal egyenlíteni, de Costa csak az oldalhálót találta el. A chileiek remekül védték a területet, a 2010-es világbajnok a saját térfelén adogatott, csak nagy nehézségek árán tudott előbbre jutni. A 43. percben Iniesta szabálytalankodott klubtársával, Sanchezzel szemben, aki 19 méterről kapura csavarta a labdát, s a hollandok ellen bizonytalankodó Casillas ezúttal középre, pontosan Aránguiz elé öklölzte a labdát, akinek még arra is volt ideje, hogy levegye, majd mintegy 12 méterről spiccel a kapu bal felébe lőtt. Spanyolország a 12 utolsó vb-s mérkőzésén hat gólt kapott, most két mérkőzés alatt már eggyel többet.

A 49. percben Inista találta meg a jó ütemben, középen bemozduló Costát, azonban mire a honosított brazil lövésre szánta el magát, a chilei kapus és három védő volt már a nyakán. Ahogy az várható is volt, a spanyolok nagyon igyekeztek a második játékrész elején, hogy minél előbb sikerüljön szépíteniük. Az 53. percben húsz méterre a kaputól végezhetett el Ramos szabadrúgást, de középre lőtt lövését Bravo könnyedén hárította, azonban a spanyoloknál maradt a labda, s Costa középre ollózását Busquetsnak négy méterről csak az üres kapuba kellett volna lőnie, ő azonban rosszul találta el a labdát, és odalett a meccs legnagyobb helyzete.

Mivel nem sikerült a gyors szépítés, Del Bosque Costa helyére Torrest küldte be, de a Chelsea csatára nem sokat tudott változtatni a játék képén. A 69. percben egy chilei ellentámadás végén Isla előtt adódott nagy lehetőség, ő azonban kissé kisodródva fölélőtt. A 76. percben egy szépen kigurigázott spanyol akció végén a csereként beállt Cazorla lőtt, ám Bravo bravúrosan hárított, s ugyanezt tette a 84. percben is, amikor Iniesta távoli lövését ütötte ki szögletre. Pár perccel később Torres harcolt ki jó helyről szabadrúgást, de Cazorla ezúttal sem tudott túljárni Bravo eszén.

Rio de Janeiro: Spanyolország–Chile 0:2 (0:2)

Maracana Stadion, 74 101 néző, vezette: Mark Geiger (amerikai). Góllövők: Vargas a 20., Aránguiz a 43. percben.

Spanyolország: Casillas – Azpilicueta, Javi Martínez, Ramos, Jordi Alba – Busquets, Xabi Alonso (Koke, 46.), Iniesta – Pedro (Cazorla, 76.), Diego Costa (Torres, 64.), Silva. Szövetségi kapitány: Vicente del Bosque.

Chile: Bravo – Medel, Silva, Jara – Isla, Aránguiz (Gutierez, 64.), Diaz, Mena – Sánchez, Vidal (Carmona, 88.), Vargas (Valdivia, 85.).

Szövetségi kapitány: Jorge Sampaoli.

1. Hollandia

2

2

0

0

8:3

6

2. Chile

2

2

0

0

5:1

6

3. Ausztrália

2

0

0

2

3:6

0

4. Spanyolo.

2

0

0

2

1:7

0