2024. október 5., szombat
A CSOPORT

Horvátország kiütötte Kamerunt, s egy győzelemre van a nyolcaddöntőtől

Az várható volt, hogy Niko Kovač, a horvátok szövetségi kapitánya az eltiltását letöltő Mario Mandžukićot, a müncheni Bayern csatárát a kezdőcsapatba jelöli, s az sem lepett meg senkit, hogy a sérüléséből felépült, punkfrizurájáról könnyen felismerhető Danijel Pranjić is helyet kap a legjobb tizenegyben, még akkor is, ha Šime Vrsaljko a brazilok ellen hibátlanul játszott. A kameruniaknál a csapat vezére, Samuel Eto’o sérülés miatt csak a kispadon kapott helye.

A mérkőzés elején Aboubakar hozta néhányszor zavarba a horvát védelmet, de igazán veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani az afrikaiak. A 12. percben Srna jó szokásához híven előrehúzódott, s nagyon pontos labdát kapott a jobb szélen: beadását a kameruni Nkoulounak még sikerült elpiszkálni Mandžukić elől, azonban a labda Perišić elé pattant, aki a baloldalon érkező 34 éves Olić elé passzolt, ő pedig megszerezte válogatottjának a vezetőgólt. Olić ezzel a harmadik horvát játékos lett, aki világbajnokságon egynél több gólt lőtt (az elsőt 12 évvel ezelőtt, 2002-ben Olaszország ellen szerezte): Davor Šuker, a Horvát Labdarúgó-szövetség elnöke hatszor volt eredményes, Robert Prosinečki, csakúgy, mint Olić, két gólt lőtt a vb-n. Nem sokkal később egy szöglet után ismét Olić került helyzetbe, ám ezúttal nem találta el jól a labdát. A 40. percben a két kameruni egymást zavarták a horvát 16-osnál a labdalevételben, Perišić ezt kihasználta, meglódult, Mandžukić pedig feltartóztatta Songot, aki annyira zokon vette ezt, hogy könyékkel hátba vágta a horvát csatárt. Mivel mindez a portugál Proenca szeme előtt történt, Song azonnal piros lapot kapott, így számára ez a mérkőzés és a világbajnokság is véget ért.

A második félidő elején egy horvát bedobás után Sammir került helyzetbe, azonban Itandje jól zárta a szöget, így a horvátok színes bőrű játékosa az oldalhálót találta el. Egy perccel később ismét a kameruni kapus volt a főszereplő, ezúttal sajátjai szemében a negatív hős: pontatlan kirúgására Perišić csapott le, végigrobogott vele a bal szélen, s amikor a kapus korábban elfeküdt, hogy a hosszú sarokra tartó lövést hárítsa, a horvát játékosok hidegvérűen átlőtte felette a labdát. Kamerun teljesen szétesett, de ezt a száz százalékos helyzetben levő Mandžukić nem tudta góllal büntetni, mivel Modrić átadását kapu mellé lőtte. Futószalagon érkeztek a horvát gólhelyzetek, s a 61. percben egy szöglet után Mandžukić fejesgóljával Horvátország háromgólosra növelte az előnyét.

A két cserejátékos, Kovačić és Eduardo a 73. percben újabb horvát gólt hozott össze: az előbbi megforgatta a kameruni védelmet a jobb oldalon, okosan visszagurította a labdát a 16-os sarkánál várakozó Eduardónak, akinek a lövését Itandje pont Mandžukić elé ütötte, így a Bayern csatára megszerezte saját második, csapata negyedik gólját. A hátralevő húsz percben mindkét csapat csak a támadással volt elfoglalva, középpálya nem létezett, így a horvátok és a kameruniak is kidolgoztak néhány helyzetet, de gól egyikből sem született, a kameruniak kapufáig jutottak, akik közül ketten, Assou-Ekotto és Moukandjo a végén szópárbajba keveredtek, s hogy a nyakoncsípésből nem lett komolyabb verekedés, az a jókor érkező Webónak köszönhető.

Kamerun gyászos sorozata tovább tart: a világbajnokságokon sorozatban hatodik mérkőzésüket veszítették el, s a horvátok elleni vereség egyben azt is jelenti, hogy a csoportküzdelmek után utazhatnak haza. A horvátoknak az utolsó fordulóban le kell győzniük Mexikót, s akkor ott lesznek a nyolcaddöntőben.

Manaus: Horvátország – Kamerun 4:0 (1:0)

Arena Amazonia, 39 982 néző, vezette: Proenca (portugál). Góllövők: Olić a 12., Perišić a 48., Mandžukić a 61., a 73. percben.

Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Pranjić - Modrić, Rakitić – Perišić (Rebić, 78.), Sammir (Kovačić, 72.), Olić (Eduardo, 69.) - Mandžukić. Szövetségi kapitány: Niko Kovač.

Kamerun: Itandje - Mbia, Chedjou (Nounkeu, 46.), Nkoulou, Assou-Ekotto - Song, Matip, Enoh - Moukandjo, Aboubakar (Webo, 70.), Choupo-Moting (Salli, 75.). Szövetségi kapitány: Volker Finke.