2024. július 17., szerda
E CSOPORT

Döntetlenre húz

Az 1. fordulóban mutatott teljesítmények alapján nehezen hihető el, hogy az E csoportból ne Franciaország és Svájc jussanak tovább. A két európai csapat bezsebelte a 3-3 pontot, s a kettejük csatája inkább amolyan biztonságos remit ígér, mint azt, hogy egymásnak esnek, hiszen az utolsó csoportfordulóban újabb pontokra számíthatnak, főleg Svájc, amely majd a vb egyik leggyengébbjével, Hondurasszal találkozik. Mindazonáltal elképzelhető, hogy Ottmar Hitzfeld cserélni fog az első meccshez képest, mert az Ecuador elleni mérkőzés nem épp sétagalopp volt, s a győzelmet csak másodpercekkel a lefújás előtt szerezték meg Haris Seferović révén. A legtöbb kritika Valentin Stockert érte, amiért le is cserélték, s megszólták Johann Djourout is Enner Valencia gólja miatt. Helyette Fabian Schaert várják a keretbe.

Másik oldalról Didier Deschampnak nem sok oka van a változtatásra, mert a Les Bleus (A Kékek) jól teljesített, s most mindenkii árgus szemmel figyeli, vajon Karim Benzema ismét betalál-e. A napokban arról kezdtek el beszélni, hogy a kapitány Olivier Giroud-t küldené be középre, Benzemát pedig balra tolná, de mindez csak szóbeszéd, mert egy jól működő zenekarban aligha cserélik le a „karmestert”. A franciák a 100. világbajnoki góljukat szerezhetik a találkozón, míg Svájc 1992 óta először győzheti le riválisát. Bármelyik együttes gyűjti is be a három pontot, nagy lépést tesz a továbbjutás felé.

Svájc és Franciaország egyébként egyszer találkoztak világbajnokságon, méghozzá 2006-ban Stuttgartban, s az a meccs gól nélküli döntetlennel ért véget. A mérleg nyelve amúgy a franciák oldalára billen, mert tétmérkőzésen a svájciak még sohasem győzték le őket, s a gallok az utóbbi öt találkozójukon megvédték veretlenségüket. Svájc legutóbb 1992-ben győzte le Franciaországot, méghozzá Lausanne-ban, 2:1-re.

Svájc–Franciaország

Helyszín: Salvador (Fonte Nova Aréna, 51 708 férőhely)

Időpont: 21 óra (péntek, HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Björn Kuipers (holland)

Várható kezdőcsapatok:

Svájc: Benaglio, Rodriguez, Von Bergen, Schaer, Lichsteiner, Inler, Behrami, Stocker, Shaqiri, Xhaka, Drmić.

Franciaország: Lloris, Debuchy, Varane, Sakho, Evra, Pogba, Cabaye, Matuidi, Valbuena, Benzema, Griezmann.

A továbbjutási esélyhez győzni kell

Nincs könnyű helyzetben az E csoport két nullapontos csapata, elvégre az egymás elleni összecsapáson létfontosságú lenne számukra a győzelem, hogy megtarthassák esélyüket a továbbjutásra. Ecuador mutatott érettebb játékot a Svájc ellen 2:1-re elvesztett meccsen, Hondurast viszont még nem ismerhettük meg igazán: 0:0-nál, az első félidőben kiállították tőlük Wilson Palaciost, így egy félidőt hátrányban kellett játszaniuk, úgy kaptak három gólt. Mindenesetre az volt az ember érzése, hogy ha jobban megnyomnák Benzemáék, akkor lehetne jóval nagyobb is a különbség.

Két csalódott csapatot kell felrázniuk az edzőknek, és elhitetni velük, hogy képesek a győzelemre. A döntetlen ugyanis egyik csapatnak sem tetszene igazán, Ecuadornak akkor a továbbjutáshoz az utolsó fordulóban a franciákat, Hondurasnak pedig Svájcot kellene legyőzni – győzelem esetén viszont akár a döntetlen is számításba jöhet az utolsó körben.

Ecuador játékereje komolyabbnak tűnik, ráadásul Palacios személyében a hondurasi együttes egyik legrutinosabb középpályását vesztette el, akinek a pótlása nehezen oldható meg a kispadról. A franciák elleni meccsen láthattuk, hogy Honduras védelme könnyen zavarba hozható gyors szélsőjátékkal és letámadással, az ecuadori csapatból Antonio Valencia, Enner Valencia és Felipe Caicedo is remekül érzi magát ilyen játékfelfogásban – az ő teljesítményük meghatározó lehet a mérkőzésen.

A múlt alapján egyébként döntetlenszagú a találkozó, elvégre a két együttes korábban 13-szor mérte össze erejét, 2 hondurasi siker mellett 3 ecuadori született, 8 találkozó hozott döntetlent. Igaz, az 1984 és 2013 között lejátszott mérkőzések mindegyike barátságos volt. Legutóbb 2013. november 19-én vívtak meg, akkor Carlos Costly duplájával, illetve Jaime Ayoví és Enner Valencia góljával 2:2-t játszottak – a mérkőzés jegyzőkönyvébe egy-egy piros lap is bekerült.

Honduras–Ecuador

Helyszín: Curitíba (Estádio Joaquim Américo Guimarães, 43 981 férőhely)

Időpont: 0 óra (szombat, HRT2, m1, RTS1)

Játékvezető: Benjamin Williams (ausztrál)

Várható kezdőcsapatok:

Honduras: Valladares, Figueroa, Izaguirre, Bernárdez, Beckeles, Chávez, Espinoza, Garrido, Najar, Costly, Bengtson.

Ecuador: Domíngeuz, Guagua, Ayoví, Paredes, Erazo, A. Valencia, Noboa, Gruezo, Caicedo, Arroyo, E. Valencia.