2024. október 5., szombat

A generáció kudarca!

Kovač maradna szövetségi kapitány – A horvát tájékoztatási eszközök nem rejtették véka alá csalódottságukat

Amikor decemberben kisorsolták a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását, Gary Lineker, az angolok egykori kiválósága azt nyilatkozta, az A csoportot a házigazda ország nyeri majd, s a második hely a csoport utolsó mérkőzésén, a Mexikó–Horvátország találkozón dől el. Linekre nem tévedett, valóban ki-ki meccset játszott egymással a két válogatott, melyet végül a helyzeteiket sokkal jobban kihasználó Mexikó nyert meg 3:1-re, s ezzel Brazília mögött bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Hollandia lesz az ellenfele.

A horvát táborban és szurkolóik, valamint az újságírók körében is – érthetően – nagy volt a csalódás, teljesen érthető módon, hiszen a csapatnak a selejtezők során Belgium mögött, Szerbiát megelőzve sikerült megszereznie az A csoport második helyét, s a pótselejtezőben Izland ellen kiharcolták a vb részvételt.

A Mexikó elleni találkozó után Niko Kovač, a horvátok szövetségi kapitány elismerte, a közép-amerikaiak megérdemelték a győzelmet, jobbak voltak.

Mexikónak sikerült az, amit mi szerettünk volna, hogy rögzített helyzetek után gólt lőjünk. Nekik ez kétszer is összejött. Amikor fontos mérkőzés van, akkor apróságok döntenek, így volt ez ezen a találkozón is – mondta Kovač, aki hozzátette, az első félidei teljesítmény nem volt rossz, azonban elöl nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezték. – Nem tudom, miért estünk vissza, miért nem bírtuk az iramot, de az biztos, hogy Mexikó nagyon kifárasztott bennünket, gratulálok nekik a győzelemhez.

Arra a kérdésre, hogy Pranjić miért a középpályán kezdett (a helyén a fiatal Vrsaljko játszott, aki az első találkozón rengeteg brazil támadást állított meg), a szövetségi kapitány azt felelte: – A 4-1-4-1-es formációt választottam, mivel az első és a második mérkőzésen is gondunk akadt a védelem bal oldalán, s szerettem volna Olićot tehermentesíteni. A cserék után Kovačić elfoglalta a helyét a középpályán, Pranjić pedig bal hátvéd lett, de nem lett jobb a játékunk – nyilatkozta Kovač, aki továbbra is maradna szövetségi kapitány: – Nem tudom, a jövőben miért ne én lennék a szövetségi kapitány. Ez a csoport bivalyerős volt. Jó csapatunk van, most le kell ülnünk és elemeznünk kell a történteket. Az elmúlt fél évben sokat fejlődtünk, s nem látom, miért kellene leállítani a folyamatot.

Mivel a brazilok csak nehezen győzték le a horvátokat, akik Kamerunt 4:0-ra győzték le, a horvát szurkolók és a sajtó is elhitte, a csapat ott lehet a nyolcaddöntőben, s onnan már csak egy lépés a világon a legjobb nyolc között szerepelni. A vereség azonban szertefoszlatta az álmokat, s a találkozó előtti optimizmus átcsapott szomorúságba és csalódottságba. „Szomorú búcsú” – írja a Večernji list, utalva arra, hogy a válogatott tíz perc alatt három gólt kapott a legfontosabb mérkőzésen, míg az Index.hr honlapon a következő volt a cím: „A generáció kudarca, a legyőzött Horvátország utazhat haza”. A honlap szerint „évek óta azt hallgatjuk, hogy Horvátország akkor játszik a legjobban, mikor arra a legnagyobb szükség van, na ez a mondat mostantól nem érvényes. Amikor legjobban kellett volna, a válogatott akkor játszott a legrosszabbul”.

A Tportal szerint „az eufóriának vége, Horvátország visszatérhet a török szappanoperákhoz”, utalva arra, hogy a divatdrukkerek, akik csak a vb idején szurkolnak a válogatottnak keddtől visszatérhetnek a kedvelt sorozataikhoz, vagy azokhoz a dolgokhoz, amelyeket a horvát labdarúgó-válogatott mérkőzései eddig háttérbe szorítottak.