Amikor decemberben kisorsolták a 2014-es brazíliai labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását, Gary Lineker, az angolok egykori kiválósága azt nyilatkozta, az A csoportot a házigazda ország nyeri majd, s a második hely a csoport utolsó mérkőzésén, a Mexikó–Horvátország találkozón dől el. Linekre nem tévedett, valóban ki-ki meccset játszott egymással a két válogatott, melyet végül a helyzeteiket sokkal jobban kihasználó Mexikó nyert meg 3:1-re, s ezzel Brazília mögött bejutott a nyolcaddöntőbe, ahol Hollandia lesz az ellenfele.
A horvát táborban és szurkolóik, valamint az újságírók körében is – érthetően – nagy volt a csalódás, teljesen érthető módon, hiszen a csapatnak a selejtezők során Belgium mögött, Szerbiát megelőzve sikerült megszereznie az A csoport második helyét, s a pótselejtezőben Izland ellen kiharcolták a vb részvételt.
A Mexikó elleni találkozó után Niko Kovač, a horvátok szövetségi kapitány elismerte, a közép-amerikaiak megérdemelték a győzelmet, jobbak voltak.
– Mexikónak sikerült az, amit mi szerettünk volna, hogy rögzített helyzetek után gólt lőjünk. Nekik ez kétszer is összejött. Amikor fontos mérkőzés van, akkor apróságok döntenek, így volt ez ezen a találkozón is – mondta Kovač, aki hozzátette, az első félidei teljesítmény nem volt rossz, azonban elöl nem úgy alakultak a dolgok, ahogy eltervezték. – Nem tudom, miért estünk vissza, miért nem bírtuk az iramot, de az biztos, hogy Mexikó nagyon kifárasztott bennünket, gratulálok nekik a győzelemhez.
Arra a kérdésre, hogy Pranjić miért a középpályán kezdett (a helyén a fiatal Vrsaljko játszott, aki az első találkozón rengeteg brazil támadást állított meg), a szövetségi kapitány azt felelte: – A 4-1-4-1-es formációt választottam, mivel az első és a második mérkőzésen is gondunk akadt a védelem bal oldalán, s szerettem volna Olićot tehermentesíteni. A cserék után Kovačić elfoglalta a helyét a középpályán, Pranjić pedig bal hátvéd lett, de nem lett jobb a játékunk – nyilatkozta Kovač, aki továbbra is maradna szövetségi kapitány: – Nem tudom, a jövőben miért ne én lennék a szövetségi kapitány. Ez a csoport bivalyerős volt. Jó csapatunk van, most le kell ülnünk és elemeznünk kell a történteket. Az elmúlt fél évben sokat fejlődtünk, s nem látom, miért kellene leállítani a folyamatot.
Mivel a brazilok csak nehezen győzték le a horvátokat, akik Kamerunt 4:0-ra győzték le, a horvát szurkolók és a sajtó is elhitte, a csapat ott lehet a nyolcaddöntőben, s onnan már csak egy lépés a világon a legjobb nyolc között szerepelni. A vereség azonban szertefoszlatta az álmokat, s a találkozó előtti optimizmus átcsapott szomorúságba és csalódottságba. „Szomorú búcsú” – írja a Večernji list, utalva arra, hogy a válogatott tíz perc alatt három gólt kapott a legfontosabb mérkőzésen, míg az Index.hr honlapon a következő volt a cím: „A generáció kudarca, a legyőzött Horvátország utazhat haza”. A honlap szerint „évek óta azt hallgatjuk, hogy Horvátország akkor játszik a legjobban, mikor arra a legnagyobb szükség van, na ez a mondat mostantól nem érvényes. Amikor legjobban kellett volna, a válogatott akkor játszott a legrosszabbul”.
A Tportal szerint „az eufóriának vége, Horvátország visszatérhet a török szappanoperákhoz”, utalva arra, hogy a divatdrukkerek, akik csak a vb idején szurkolnak a válogatottnak keddtől visszatérhetnek a kedvelt sorozataikhoz, vagy azokhoz a dolgokhoz, amelyeket a horvát labdarúgó-válogatott mérkőzései eddig háttérbe szorítottak.