2024. július 17., szerda
D CSOPORT

Nagy tét, csapnivaló játék, uruguayi siker

Anglia és Spanyolország után újabb világbajnok esett ki: Olaszország is utazhat haza

A csapatunk jó dolgokat vitt véghez az utolsó rivális ellen, amely azért sok gondot okozott nekünk. A jó megmozdulásainkat meg kell ismételni, s improvizálni kell Olaszország ellen” nyilatkozott Oscar Tabarez uruguayi szövetségi kapitány. Az uruguayi válogatott számára viszont ez nagyon nehéz feladat volt, mert az olaszok köztudottan tudnak akár döntetlenre is játszani, s nekik elég volt az egy pont. Mindennek tudatában nem volt meglepő, hogy a mérkőzés elején füttykoncert kísérte a „ki-ki” összecsapást, s az első valamirevaló próbálkozást szabadrúgásból Pirlótol láthattuk, akinek a lövését Muslera védte. Ezek után az uruguayi csapat Suárezre próbált játszani, de az öt olasz védő ellen ez lehetetlen feladat volt, s nagyjából az azzurik akarata érvényesült, így az első félidő eseménytelenül múlt el.

Uruguaynak gólt kellett lőnie, ennek ellenére a második játékrész elején elmaradt a nagy dél-amerikai roham. Az 58. percben felpörögtek az események, előbb Rodrigueznek volt nagy helyzete, majd egy percre rá Marchisiónak egy kicsit eltúlzottan piros lapot mutatott fel a mexikói játékvezető. Rá néhány percre Suárez került helyzetbe, de Buffon leért a lövésére. A meccsben a 81. percig nem volt benne a gól, ám egy szöglet után Godín bólintott, s abban a pillanatban az előző vb elődöntősei álltak továbbjutásra. Az uruguayiak ezután megvédték a kapujukat, ezzel pedig újabb előző világbajnok esett ki a csoportküzdelmekben.

Natal: Olaszország–Uruguay 0:1 (0:0)

Dűnék Arénája, 39 706 néző, vezette: Marco Rodriguez (mexikói). Góllövő: Godín a 81. percben.

Olaszország: Buffon, Bonucci, Chellini, Berzagli, Immobile (Cassano), Marchisio, Verratti (Motta) Pirlo, De Siglio, Darmian, Balotelli (Parollo). Szövetségi kapitány: Cesare Prandelli.

Uruguay: Muslera, Caceres, Gimenez, Godín, Pereria (Stuani), Arevalo, Gonzales, Rodriguez (Ramirez), Lodeiro (Pereira), Suárez, Cavani. Szövetségi kapitány: Oscar Tabarez.

Anglia szürkén búcsúzott, Costa Rica csoportelső

Nem igazán volt tétje a D csoport Costa Rica–Anglia mérkőzésének, ami meg is látszott a színvonalon: helyzetet alig hozó, jó néhányszor unalomba hajló meccsen 0:0 lett a végeredmény. A harmadik forduló előtt Costa Rica már biztos továbbjutó volt, Anglia pedig biztos kieső, a közép-amerikai csapatnak a döntetlen a csoportelsőséghez is elég volt, Roy Hodgson együttese ellenben a pontosztozkodással elkerülte a szégyent, hogy vb-történetében először pont nélkül zárja a tornát.

A világbajnokság egyik legrosszabb első félidejét láthattuk, a Costa Rica-i csapat teljesen érthetően kontrákra rendezkedett be, Anglia viszont teljes tanácstalanságba süllyedt, alig jutottak helyzetekig a felek. A 2. percben Joel Campbell lövése Gary Cahillt érintve nem sokkal a bal kapufa mellett suhant el, az első angol lövésre 13 percet kellett várni, akkor Daniel Sturridge próbálkozott, pontatlanul.

A 24. percben nem sok hiányzott, hogy harmadik csoportmeccsén is előnybe kerüljön a közép-amerikai csapat, Adam Lallana belépője ért szabadrúgást, Celso Borges tökéletes csavarása után Ben Fosternek kellett óriásit nyújtóznia, a kapufára tolta a keresztléc alá tartó labdát.

A következő nagyobb izgalom a 27. percben következett, Sturridge reklamált hevesen tizenegyest, miután a védő határozottan elé lépett – a játékrészben többször is megpróbáltak színészi teljesítménnyel büntetőhöz jutni az angolok. A 35. percben viszont szögletből igyekeztek veszélyeztetni, Sturridge fejelt fölé. A 45. percben Frank Lampard passzolt Keilor Navas kezébe egy szabadrúgást, a bíró nem sokkal később véget is vetett a félidőnek.

A második játékrész talán még gyöngébbre sikeredett, mint az első, mindössze néhány helyzetet jegyezhettünk fel. A 49. percben Sturridge nyújtott lábbal csúszott bele Navasba, a stoplik nyoma csúnyán mutatott a kapus combján, de folytatta a meccset. A következő negyedórában sárga lapokat láttunk, majd jöhetett a meccs legnagyobb angol helyzete. Sturridge remek szituációban a jobb kapufa mellé helyezett a 64. percben. Újabb negyedóra elteltével a csereként beállt Wayne Rooney próbálkozott, 20 méteres emelésénél résen volt Navas, szögletre tolta a léc alá tartó labdát.

A találkozót gyenge iram jellemezte, angol részről ötlettelen, Costa Rica-i részről elégedett játékkal. Anglia nem tudott méltóképpen búcsúzni a vébétől, Costa Rica pedig úgymond kapott egy edzőmeccset a kieséses szakasz előtt.

Belo Horizonte: Costa Rica–Anglia 0:0

Belo Horizonte, Estádio Governador Magalhães Pinto, 57 823 néző, vezette: Djamel Haïmudi (algériai).

Costa Rica: Navas, Miller, Díaz, Duarte, Gamboa, González, Borges (Barrantes, 78.), Tejeda, Ruiz, Brenes (Bolaños, 59.), Campbell (Ureña, 65.). Szövetségi kapitány: Jorge Luis Pinto.

Anglia: Foster, Cahill, Smalling, Jones, Shaw, Lampard, Milner (Rooney, 76.), Lallana (Sterling, 62.), Wilshere (Gerrard, 73.), Barkley, Sturridge. Szövetségi kapitány: Roy Hodgson.