2024. augusztus 1., csütörtök

Ki okozta az egészségház adósságát?

A VMSZ Ada községi szervezete az önkormányzatot hibáztatja

A Vajdasági Magyar Szövetség Ada községi szervezetének elnöke, dr. Tóth Barna Elvira és a képviselő-testület VMSZ-frakciójának tagjai, Világos Tibor és Bálint Ferenc a legutóbbi képviselő-testületi ülésről tartottak sajtótájékoztatót. Ezen Bálint Ferenc elmondta: már tavaly decemberben a költségvetés vitáján a VMSZ frakciója kiemelte, hogy a 2015-ös költségvetés több sebből vérzik, a sarokszámai pontatlanul lettek megállapítva. Kiderült, igazuk lett, mert a költségvetés már két hónap után nem működött. Megjegyezte, hogy a legutóbbi ülésen a pótköltségvetés vitáján is kiemelték, hogy ez a költségvetés is rossz, és nem tudják megszavazni. Bálint Ferenc szólt az új telekrendezési járulékról, amely szerinte minden építeni kívánó befektetőre vonatkozik. Állítása szerint a szerb képviselőház a járulék fizetése alól mentesíti azokat a beruházókat, akik üzemcsarnok és raktárépület építésébe fektetnek. Közölte, hogy Adán ez nem így van, és a járulék bevezetéskor a törvény által lehetővé tett legnagyobb kulcsszámmal hozták meg a járulékot. Számítása szerint az a vállalkozó, aki 100 négyzetméteres üzemcsarnokot épít, 11 millió dináros illetéket fizet. Bálint Ferenc végezetül bejelentette, hogy az alapfokú ügyészségnél feljelentést tettek ismeretlen elkövető ellen, mert az adai önkormányzatban felbontották, iktatták és kézbesítették számukra azt a levelet, amelyet neki és Világos Tibor községi képviselőnek címeztek és küldtek Belgrádból. Bálint Ferenc szerint ezzel levéltitoksértést követtek el, ami bűncselekménynek minősül.

Világos Tibor a sajtótájékoztatón bírálta az adai önkormányzat vezetőségét, amely kihasználja a helyzetét, hogy leszűkítse az ellenzék mozgásterét, illetve semmibe veszik a legfelsőbb szervet, a képviselő-testületet, ami helyett a polgármester és a községi tanács irányítja a helyi politikát.

Dr. Tóth Barna Elvira, az egészségház korábbi igazgatója reagált a polgármesternek a képviselő-testület ülésén elhangzott kijelentésére, miszerint megbízatása során 81 millió dináros adósságot halmozott föl. Tóth Barna Elvira elismerte, hogy maradt utána adósság, de legfeljebb 60 millió dinár, amely szerinte az önkormányzat miatt alakult ki:

– Bármelyik önkormányzat volt hatalmon, 1–4 millió dinárt fizetett évente az egészségháznak. Holott az elmúlt 8 évben 15–20 millió dinárt igényeltünk az önkormányzattól. Ez az az összeg, amit az egészségház nem kap meg a betegbiztosítótól, de elengedhetetlen a működéséhez. Jegyzőkönyvekkel és levelekkel tudom bizonyítani, hogy havonta 1–1,5 millió dinár hiányzik. Erről állandóan értesítettük az igazgatóbizottságot és az önkormányzatot, és arról is, hogy évről évre növekszik az adósság, de ez senkit sem érdekelt. Az elmúlt képviselő-testületi ülés után világos számomra, hogy miért nem adta a polgármester még egy százalékát sem az egészségháznak, mert a mandátumom lejárta után engem is le akart járatni. Csak azért, mert egy másik párt tagja vagyok? – közölte. Hozzátette: a polgármester minden éves beszámolójában kiemelte, hogy milyen jelentős beruházások történtek az egészségházban, bár azokhoz semmi köze nem volt. Az egykori igazgató elmondta, hogy megbízatása során pályázatok és donációk révén 1 millió eurót gyűjtöttek az egészségház felújítására és fejlesztésére.

– Dr. Balog András igazgató a legutóbbi egészségügyi tanácsülésen beszámolt az egészségház pénzügyi helyzetéről. Részletesen megmagyarázta, hogy miből tevődik össze a havi 1–1,5 millió dinár hiány. Megjegyezte, hogy akármennyire próbált takarékoskodni az elmúlt fél évben, ez nem sikerült neki, és csak növelni tudta az adósságot – mondta dr. Tóth Barna Elvira.

A VMSZ-es állításokra pénteken Bilicki Zoltán polgármester szintén sajtótájékoztatón reagált. Erről a keddi nyomtatott számunkban olvashatnak.