2024. szeptember 8., vasárnap

Nem lesznek rendkívüli választások

Vučić megköszönte, hogy párttársai támogatták a korábbi döntését

A Szerb Haladó Párt elnökségi testülete ma késő délután zárt ajtók mögött mindenekelőtt a belgrádi helyhatósági választásokkal kapcsolatos témákról tárgyalt, de ez alkalommal az előrehozott parlamenti választások is szóba kerültek. Aleksandar Vučić államfő, aki egyben az SZHP elnöke, az ülés után elmondta, minden erejükkel és határozottságukkal küzdeni fognak a tisztességes Belgrádért és a polgáraiért, de előrehozott választásokra nem kerül sor.

Aleksandar Vučić: A nemzeti érdekek fontosabbak a pártérdekeknél (Fotó: Beta)

Aleksandar Vučić: A nemzeti érdekek fontosabbak a pártérdekeknél (Fotó: Beta)

A párt elnöksége mintegy másfél órás vita után döntött úgy, hogy a belgrádi helyhatósági választásokkal egyidejűleg nem lesznek parlamenti választások.

– Köszönöm a párttársaimnak, hogy végül támogatták a döntésemet. A nemzeti érdekek fontosabbak a pártérdekektől, annak a pártnak az érdekeitől, amelyet annyira szeretünk – hangsúlyozta Vučić. Arra buzdította a párttársait, hogy közösen vessék magukat a több évtizedes gondok megoldásába, és ne foglalkozzanak a párt érdekeivel. Hozzáfűzte: – Megállapodtunk abban, hogy minden erőnkkel és energiánkkal azért harcolunk, hogy megmutassuk mindazt, amit az eddigi hatalom Belgrádban elért – mondta.

Vučić hozzátette ugyanakkor, hogy tisztességes Belgrádot szeretnének, így arra buzdította a polgárokat, hogy azok mellett tegyék le a voksukat, akik csökkentették a város adósságát. Elmondta, még soha ennyi építkezés nem folyt a fővárosban, mint jelenleg, és még soha nem volt ilyen szép a város, mint most.