2024. szeptember 12., csütörtök

Kiderült a VMSZ államtitkárjelöltjeinek neve

Kern Imre, dr. Vickó Ferenc, Juhász Attila és Vicsek Annamária képviselik a pártot a végrehajtó hatalomban

A Vajdasági Magyar Szövetség ma juttatta el a szerb kormány hivatalában az államtitkári tisztségekre javasolt személyek listáját. Mint ismeretes, a pártnak ezúttal a mezőgazdasági és környezetvédelmi, az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális, az oktatási és az egészségügyi minisztériumban lesz államtitkára.

Pásztor Bálint (Fotó: Ótos András)

Pásztor Bálint (Fotó: Ótos András - Archív)

Az infrastrukturális minisztériumba Kern Imrét javasolták, aki már az előző ciklusban is ezt a tisztséget töltötte be. Juhász Attila – mezőgazdaság – és dr. Vickó Ferenc – egészségügy – is második mandátumban töltheti be az államtitkári tisztséget. Az oktatási minisztériumba Vicsek Annamáriát, a párt volt köztársasági parlamenti képviselőjét javasolták államtitkári tisztségre.
A VMSZ Tanácsa hétfőn este hagyta jóvá az említett személyi megoldásokat, azt követően, hogy vasárnap a párt képviselői aláírták a Szerb Haladó Párttal a koalíciós szerződést, erősítette meg lapunknak nyilatkozva Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség–Demokratikus Cselekvés Párt köztársasági parlamenti frakcióvezetője. Pásztor elmondása szerint azért éppen ebbe a négy minisztériumba javasoltak államtitkárt, mert az előző mandátum tapasztalatai alapján úgy ítélték meg, háromban előnyös lenne megtartani az államtitkári pozíciót, ezek mellé pedig az oktatási minisztériumot kellene beemelni. Utóbbi mellett az az érv szólt, hogy a kisebbségi akciótervből igencsak komoly feladatok következnek, illetve az évről-évre jelentkező problémák szükségessé teszik az oktatási minisztériumban való folyamatos részvételt, fűzte hozzá Pásztor.