2024. augusztus 11., vasárnap

Szerbia tanult a leckéből

A jasenovaci haláltáborban elhunytakra emlékeztek pénteken

A horvátországi jasenovaci haláltáborban történt kegyetlen tettek hetvenötödik évfordulójára emlékeztek a bosznia-hercegovinai Donja Gradinában Szerbia és a boszniai Szerb Köztársaság képviselői pénteken. A jelenlévők egybehangzóan kijelentették: a szerb, roma és zsidó áldozatok névsorát pontosítani kell, hiszen erre még nem került sor – adta hírül a Tanjug hírügynökség.

A megemlékezésen megjegyezték: mindenki békét akar, és nem szabad megengedni, hogy több vérengzés legyen a régióban.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő kifejtette, Szerbia a béke híve, és kiegyensúlyozott viszonyt kíván ápolni mindenkivel.

– Az áldozatok pontos névsorának a tisztázása már csak azért is fontos, mert úgy tűnik, a horvát nacionalista ideológia ismét egyre népszerűbbé válik. Mi ezt büszkén és szó nélkül tűrjük, de még egy ilyen bűntettet nem fogunk megengedni, legyen az egy újabb Jasenovac vagy Vihar hadművelet – fejtette ki a kormányfő, aki hozzáfűzte: Szerbia a béke útját kívánja járni a jövőben, mert megtanulta a háborús leckét, és büszkén tartja magát, jóllehet a német párti horvát erők nőket és gyerekeket öltek meg a „jó ügy” érdekében a második világháború alatt.

„HORVÁTORSZÁG NEM TANUL”

 Aleksandar Vulin, a Szocialista Mozgalom elnöke és szerb munkaügyi miniszter vasárnap jegyezte meg, hogy a horvátok még nem reagáltak a pénteki megemlékezésre, vagyis nem tettek ígéretet arra, hogy hasonló vérengzések nem fognak bekövetkezni.

– Még mindig vannak megoldatlan kérdések Horvátországban egyes szerb dolgozók szolgálati éveivel, kifizetetlen járulékaival és kártérítésével kapcsolatban. Hasonlóan a cirill írásmód használata is kifogásolható, Horvátország pedig nem akar tanulni a leckéből. Az ottani államvezetés lezárta a határokat Szerbia felé, megpróbálta megakadályozni az EU-tagsággal kapcsolatos tárgyalások fejezeteinek a megnyitását, de egyszer sem járt sikerrel  – nyilatkozta Vulin a pénteki eseményekkel kapcsolatban.

 CSAK AKKOR EGYEZHETÜNK MEG, HA EGY AKARATON VAGYUNK

Szerbia kész a Horvátországgal való együttműködésre, de amíg ott választási kampány folyik, nehéz lesz kiegyensúlyozott viszonyt kialakítani a két állam között – reagált a hétvégi történésekre Ivica Dačić külügyminiszter is vasárnap.

Elmondta, Szerbia olyan témákkal kapcsolatban tárgyalna Horvátországgal mint az usztasák vagy a Független Horvát Állam által elkövetett háborús bűnök tisztázása.

– Ez is csak abban az esetben lesz sikeres, ha mindkét fél ugyanazzal a szándékkal ül a tárgyalóasztalhoz. Nagyon remélem, hogy a választások után az új horvát államvezetéssel komolyan egyeztethetünk erről a kérdésről.

– A szerb kormányfő felszólalásában nem fenyegetett senkit, amikor azt merte mondani, hogy a jövőben nem fogjuk megengedni, hogy ilyen bűnöket kövessenek el ellenünk. Csupán arra próbált utalni, hogy a több ezer meghurcolt áldozat rehabilitációja Szerbia számára kényes kérdés – magyarázta a külügyi tárca vezetője.

USZÍTÁS A HORVÁTOK ELLEN

Miro Kovač horvát ügyvivő külügyminiszter szerint a pénteki megemlékezés a kilencvenes évek Nagy Szerbia-propagandájára emlékeztetett.

– Mindenki emlékszik arra, hogy a mostani szerb kormányfő miket nyilatkozott a kilencvenes években, pénteki megnyilvánulása pedig ennek a politikának a folytatása volt, és ez elfogadhatatlan a számunkra – reagált az eseményekre a horvát kormánytag szombaton.

– Horvátország a béke útját járja, Vučić pedig ellenünk próbálja uszítani a népét – fejtette ki röviden Kovač.

Mint ismeretes, az említett jasenovaci táborban csaknem 700 ember halt meg 1941 és 1945 között. Az áldozatok nagy része szerb, roma és zsidó volt.