2024. szeptember 12., csütörtök

Šešelj diplomata útlevelet kapott?

A külügyminisztérium nem erősítette meg a hírt

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt közösségi oldalán közzétette, hogy diplomata útlevelet kapott, majd kijelentette, első útja Zágrábba vezet, hogy Kolinda Grabar Kitarovićtyal, Horvátország elnöknőjével találkozzon. Hogy ez provokáció-e, vagy valóban kézhez vehette úti okmányát, arról a külügyminisztérium tegnap még nem nyilatkozott.

– Igaz, hogy diplomata útlevelet kaptam, hiszen az ellenzék legnagyobb képviselője vagyok, illetve a legnagyobb ellenzéki párt vezetője – nyilatkozta Šešelj a Tanjug hírügynökségnek. Elmondta, Zágrábba kíván menni, hogy egy kicsit beleavatkozzon a horvátországi választási kampány menetébe.

A Tanjug újságírójának kérdésére, miszerint milyen külföldi küldetése van, hiszen a diplomata és szolgálati útlevelek kiadásáról szóló határozat szerint csak ennek alapján kaphat parlamenti képviselő diplomata útlevelet, Šešelj elmondta, küldetését nem hozhatja nyilvánosságra.

Diplomata útlevélre az előírások szerint a köztársasági elnök, a parlament elnöke és a kormányfő, a miniszterek, az Alkotmánybíróság, valamint Szerbia Legfelsőbb Bíróságának elnökei, a bankkormányzó, valamint a szerb hadsereg vezetője jogosult. A külügyminisztérium utasítása alapján a külügyben dolgozók is kaphatnak ilyen úti okmányt.

Külföldi megbízatás alapján diplomata útlevél parlamenti képviselőnek is kiadható, háborús bűnökkel foglalkozó ügyésznek, a tartományi képviselőház elnökének, a tartományi kormány tagjainak is, illetve a civil, valamint a hivatalos katonaság vezetőjének is.