2024. szeptember 12., csütörtök

„Az EU-tagság dátuma csak Szerbiától függ”

Michael Davenport: eddig négy tárgyalási fejezetet sikerült megnyitni, de hamarosan továbbiak megnyitására kerülhet sor

Szerbia és az Európai Unió szoros együttműködésének köszönhetően az előcsatlakozási folyamatokban megnyitott négy tárgyalási fejezett mellett az év végéig további fejezetek megnyitására is lehetőség nyílik – összegezte Michael Davenport, az EU szerbiai delegációjának vezetője, majd arra is rámutatott, hogy az EU-hoz való csatlakozás dátuma csakis Szerbiától függ, ám az odáig vezető úton élvezheti a tagországok támogatását. Jadranka Joksimović, az európai-integrációval megbízott tárca nélküli miniszter ugyanakkor kiemelte, Szerbia kész arra, hogy korszerűsödjön, és az európai család tevékeny tagja legyen.

Michael Davenport (Fotó: Beta)

Michael Davenport: Szerbia EU-tagsága közös érdek (Fotó: Beta)

Az EU és Szerbia 15 éves partnersége alkalmából pénteken Belgrádban tartott találkozón Michael Davenport elmondta, a korábban csatlakozott tagországok példája szerint, miután Szerbia EU-tagországgá válik, megnő az életszínvonal, a fiatalok elé pedig több lehetőség tárul. Az EU-tagság több millió ember számára jelent majd direkt vagy indirekt módon előnyt. Davenport szavai szerint Szerbia EU-elkötelezettsége látható, így a tagság már csak karnyújtásnyira van.

Elemezve az ország törekvéseit elmondta, Szerbia sokat fejlődött. Miután négy évvel ezelőtt tagjelöltté vált, és két évvel ezelőtt megkezdődtek a tárgyalások, eddig négy tárgyalási fejezetet sikerült megnyitni, de az elkövetkező időszakban további tárgyalási fejezet megnyitására kerülhet sor. Hozzátette, nagyon sok a tennivaló még, így az EU-tagság dátuma csakis Szerbiától függ. Rámutatott ugyanis, nemcsak az új jogszabályok bevezetése fontos, hanem azok alkalmazása  és a társadalom korszerűsítése is. Ám ebben tudnak a tagországok segítséget nyújtani. Davenport emlékeztetett, az Unió Szerbia legfontosabb pénzügyi partnere, hiszen az utóbbi 15 évben megközelítőleg 3 milliárd euró visszanemtérítendő összegben sikerült számos projektumot megvalósítani.

Tanja Miščević, Szerbia uniós csatlakozási főtárgyalója és Jadranka Joksimović az európai-integrációval megbízott miniszter a pénteki találkozón (Fotó: Beta)

Tanja Miščević, Szerbia uniós csatlakozási főtárgyalója és Jadranka Joksimović az európai-integrációval megbízott miniszter a pénteki találkozón (Fotó: Beta)

Szerbia stratégiailag elkötelezte magát az EU-tagság mellett. Mi nem folytatunk máról holnapra politikát, a politikánk fejlesztő politika. Reményeim szerint a polgárok érzékelni fogják környezetünk fejlődését – emelte ki Jadranka Joksimović. Elmondta, szeretnék a polgároknak közelebb hozni az EU-értékeket lokális és regionális szinten, hogy az Európai Unió nyújtotta pénzügyi lehetőségeket minél nagyobb mértékben ki tudják használni. Szavai szerint Szerbia és az EU közös érdeke Szerbia EU-tagsága.

Az EU és Szerbia közös érdeke elkerülni a boszniai válsághelyzetet

Újságíró kérdésre, ami a szerb országvezetők boszniai szerbekkel folytatott tárgyalásának következményeire vonatkozott, Michael Davenport elmondta, az Európai Unió és Szerbia közös érdeke elkerülni Bosznia-Hercegovinában a válsághelyzetet.

Elmondta ugyanakkor, hogy Szerbia és a környező országok viszonya nagyon fontos, legyen szó EU-tagországokról vagy jelöltekről.

– Mindannyiuknak az országközi viszonyok javítására kell törekednünk, hiszen anélkül nem oldódnak meg a gondok – hívta fel a figyelmet Davenport, majd hozzáfűzte az EU szerbiai delegációja direkt támogatást nyújt Horvátország és Szerbia határon átnyúló együttműködésének.

A partnerviszonyra kell összpontosítani

Arra az újságírói kérdésre, amely Jean-Claude Junker és Aleksandar Vučić levélváltására vonatkozott, Davenport megerősítette, Szerbia és az EU közötti szolid az együttműködés. Majd emlékeztetett, hogy Szerbia élvezi a tagországok és az európai intézmények támogatását az ország és a társadalom korszerűsítésében.

Arra a kérdésre viszont, miszerint egyes szerb tisztségviselők szerint az EU a régió eseményei kapcsán a homokba dugta a fejét, azt válaszolta: a tényekre, a partnerviszonyra és a közös célok megvalósítására kell fókuszálni.