2024. szeptember 12., csütörtök

Šiden betelt a pohár

A lakosság petícióban követeli, hogy szüntessék meg a befogadó központokat a községben

Egyetlen nap alatt 650-en írták alá azt a petíciót, amellyel a šidiek azt követelik, hogy helyezzék el a községük területéről a migránsok számára nyitott befogadó központokat.

A šidi vasútállomásnál lévő befogadó központban most 400-an vannak (Kabók Erika)

A šidi vasútállomásnál lévő befogadó központban most 400-an vannak (Kabók Erika)

Ebben a községben a három befogadóállomáson összesen 1400 migráns tartózkodik. Vannak, akik hónapok óta itt élnek. A lakosság türelme elfogyott, lapunknak azt mesélték a helybeliek, hogy a migránsok bemennek a házak udvarába, megdézsmálják a veteményest, a boltokban lopnak (a napokban egy elárusítónő nyakához kést fogtak), zaklatják a nőket, mindenfelé piszkolnak, fekszenek a járdán, az úton, a piacon árulják a segélyszervezetektől kapott élelmet, ruházatot… Egyszerűen a helyi lakosság nem érzi magát biztonságban. Azt mondták, vannak köztük drogosok, sokan italoznak, rendszeresen betörnek egy italdiszkontba és kirabolják, egy másik gyárépületben a parkettát és a bútort is feltüzelték.

Pénteken az önkormányzat összehívta a biztonságpolitikai tanácsát, és ott az a döntés született, hogy megerősítik a rendőri jelenlétet a városban, a lakosság számára külön telefonvonalat létesítenek a kárbejelentésre, és a kommunális rendőrség ezentúl ellenőrzi a piacokat.

Tegnap Nebojša Stefanović belügyminiszter is ellátogatott Šidre. A rendőrséggel folytatott megbeszélést követően tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta, Szerbia ugyan humánusan viszonyul a migránsokhoz, ám senkinek sem áll jogában a törvények megszegése. Azt üzente, hogy kíméletlenül leszámolnakminden rendbontóval, s mindenkinek felelnie kell tetteiért, a rendőrség dolga, hogy fenntartsa a rendet. Azt is megjegyezte, hogy Szerbia egyedül nem képes megoldani a migránskérdést, Európától várja a választ, hogy ezeket az embereket meddig kell még ellátni itt nálunk, és a pakisztáni meg afganisztáni migránsokat befogadják-e egyáltalán, kellenek-e ezek az emberek Európának. Ha nem, akkor a visszatoloncolási eljárást kell megoldani.