2024. július 17., szerda

Nem drágul meg az áram, és lesz elég földgáz

Aleksandar Vučić: Megvetem azokat, akik az állam kötelékében dolgoznak, és zsarolják az államot

– Eljött az idő, hogy véget vessünk a gyáva politizálásnak! Itt az ideje, hogy dolgozzunk, és változásokra kerüljön sor, hogy felvirágoztassuk a gazdaságot! – mondta Aleksandar Vučić kormányfő a csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol a többi között arra igyekezett rámutatni, hogy a kormány nem folytat kettős politikát, és a döntéseiért vállalja a felelősséget. Kiemelte, az ország jelenlegi gazdasági helyzetéhez az vezetett, hogy a közszférában többen megszokták, hogy a magas fizetésért nem muszáj dolgozniuk.

– A közszférában nem csökkentjük a fizetéseket, hanem a közszférában dolgozók számát szeretnénk csökkenteni és a magánszektort bővíteni. Olyan körülményeket szeretnénk teremteni, ahol a magánvállalatok megerősödhetnek, és így magasabb fizetést adhatnak az alkalmazottaknak. Nem a fizetések és a nyugdíjak összegének csökkentése a téma, hanem a társadalom teljes reformja, amely az ország gazdaságának fellendítéséhez vezet két éven belül – mondta a kormányfő.

215 HÁZ ÉPÜL

A májusi árvíz károsultjainak megsegítésére jelen pillanatban megközelítőleg 28 millió eurót fordít Szerbia.

– Összesen 12 480 személy kapott pénzbeli támogatást. Eddig összesen 3 milliárd 3 millió 620 ezer 508 dinárt fizettünk ki ezeknek a polgároknak, vagyis megközelítőleg 28 millió euróval segítettünk azoknak az embereknek, akik súlyos károkat szenvedtek el az árvíz idején – emelte ki a kormányfő, aki bemutatta az újságíróknak azt a dokumentációt, amely tartalmazza azoknak a polgároknak a nevét, akik támogatáshoz jutottak. Elmondta továbbá, hogy már 215 esetben hatályos döntés született arról, mely károsultnak építenek új házat. Elsősorban Krupanj, Bajina Bašta, Valjevo, Obrenovac, Svilajnac, Paraćin és Ub településeken épülnek majd ezek a házak. Valjevón és Krupanjban már pénteken megkezdődnek az építőmunkálatok. Obrenovacon hétfőn kezdik ezeket a munkálatokat, Svilajnacon és Paraćinban pedig jövő pénteken.

NEM VESZEK RÉSZT A PRIDE-ON

– Eszem ágában sincs részt venni a büszkeségnapi felvonuláson! Az én feladatom, hogy minden polgár számára lehetővé tegyem, hogy biztonságban érvényesíthesse a jogait, vonuljon végig az utcán az, aki ennek szükségét érzi, de nekem sokkal fontosabb feladataim vannak ennél ezen a napon, de ha nem is lenne munkám, akkor sem vennék részt a felvonuláson. Mindenki maga dönti el, hogy részt vesz-e a felvonuláson – hangsúlyozta Vučić. Hozzátette: – A belügymisztériumnak jogában áll az utolsó pillanatban is lemondani a rendezvényt. Ha a biztonsági felmérés szerint a polgárok testi épsége veszélybe kerülhet, akkor lemondják a rendezvényt, hiszen nem szeretnénk, ha valaki megsérülne. A mi kötelezettségünk, hogy biztosítsuk a rendet és a békét az utcákon, és mindenki érvényesíthesse jogait, nyilvános helyen gyülekezhessen, majd végigsétálhasson a város utcáin.

NEM TÁMOGATOM A RENDŐRTÜNTETÉST

A kormányfő elmondta, nem tárgyalt a rendőrség szakszervezeteivel a büszkeségnapi felvonulás kapcsán bejelentett rendőrtüntetésről.

– Megvetem azokat, akik az állami szolgálatban dolgoznak, és zsarolják az államot. Ha valakinek nem tetszik a közszféra, hát tessék, menjen dolgozzon a magánszektorban, és ott tegye azt, amit akar. Ha valaki arra számít, hogy az államvezetők közül bárki bárkit kötelez arra, hogy jelenjen meg a munkahelyén, hát arra ne várjon. Többen vannak azok, akik szeretik a hivatásukat, mint azok, akik politikai előadást tartanak nekünk arról, hogy mit kellene megszervezni és mit nem. Véget értek azok az idők, amikor a rendőrségnek politizálnia kell – mondta.

NEM DRÁGUL MEG AZ ÁRAM

Aleksandar Vučić cáfolta azokat a híreszteléseket, melyek szerint az előttünk álló időszakban az elektromos áram drágulásával is számolni kell. Elmondta, az elektromos áram nem fog megdrágulni a téli időszak végéig, vagyis az előttünk álló hat hónapon keresztül.

– Lesz elég áram, bár jelentős mértékben megkönnyítené a helyzetünket, ha a polgárok takarékoskodnának, hiszen a legfontosabb szénbányánk 50 százaléka még mindig víz alatt van. De ha nem kerül sor megtakarításra, kénytelenek leszünk nagyobb mennyiségű elektromos áramot beszállítani. Földgázból is van elég. Sikerült Magyarországon tárolnunk azt a mennyiséget, amelyre a polgároknak 3 hónapon keresztül szüksége lesz, és az ipart is lefedjük majd. Vagyis a polgárok megnyugodhatnak, nem lesznek korlátozások, lesz gáz is, egyedül arra kell majd figyelmet fordítani, hogy mindenki tegyen eleget polgári kötelezettségének, és fizesse rendszeresen a számlákat – részletezte a kormányfő.

VAJDASÁG

– Semmi mást nem látok, csak azt, hogy egyesek foggal-körömmel ragaszkodnak a bársonyszékükhöz. Sajnos nem sikerült a Vajdaság politikai helyzetével foglalkoznom, sokkal komolyabb gondokkal kell foglalkoznom ennél, fontosabb gondokat megoldanom, hogy az ország gazdasági helyzete javuljon – mondta Vučić.