2024. július 17., szerda

Minden kis magyar közösség fontos

Szűcs Balázs: A kisebbségi politikát nem elég otthon, a tömbmagyarság területén vívni

Habár a magyar közösség elenyésző Belgrádban, az MNT mégsem engedheti meg magának, hogy ne foglalkozzon ezzel a kis közösséggel – emelte ki Beretka Katinka, a Magyar Összefogás listájának jelöltje szerdán a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezetének rendezvényén.

– A hivatalos nyelvhasználat elsősorban azokhoz a helyszínekhez kötődik, ahol meghatározott számban, legalább 15 százalékban él magyar közösség. Ma már a legtöbb községben, ahol hivatalos használatban van a magyar nyelv, ez a szám csökkent, de Belgrádban nem is volt hivatalos használatban a magyar nyelv. Ettől függetlenül vannak olyan univerzális emberi jogok, amelyek a nyelvhez kötődnek, ilyen például a névhasználathoz való jog. Lakóhelytől, szülőhelytől függetlenül, bárki számára elérhető jog ez. Vagyis a belgrádi magyarok is kérhetik, hogy a nevük az anyakönyvi kivonatban és a köziratokban magyar helyesírással szerepeljen. Természetesen a lehetőségeink és a tájékoztatás fontossága egy ilyen típusú szórványban, mint amilyen a belgrádi magyarok helyzete, nem annyira jelentős, hiszen a nyelvhasználati jogokat itt nem tudják érvényre juttatni. De nagyon fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy magyarlakta területeken milyen jellegű eljárásokat folytathatnak, milyen okiratokat kérhetnek ki – emelte ki Beretka Katinka. Hozzátette: – A Magyar Nemzeti Tanács nem egy elszigetelt szabadkai intézmény, hanem az egész szerbiai magyar közösséget képviseli és mi azért vagyunk, hogy különböző lehetőségeket biztosítsunk. Ezt szolgálják a szerb–magyar szakszótárak, valamint az a nyelvkönyv, amit az elmúlt évben adtunk ki és amely a felnőtt, szerbül beszélő, magyarul nem beszélő lakosságot célozza meg – mutatott rá Beretka.

Szűcs Balázs, az MNT általános jogi ügyek tanácsosa elmondta, fontos a magyar közösség képviselete Belgrádban is, ahol az ország sorsáról döntenek.

– Bár a magyarság elfelejtette, de magyarnak lenni jó itt a Vajdaságban. És ha a Vajdaságban így van, akkor Belgrádban is jó magyarnak lenni. Az itteni közösség azért fontos számunkra, mert a kisebbségi politikát nem elég otthon, a tömbmagyarság területén vívni. A VMSZ talán időben belátta, hogy nem Zentán kell megvívni a jogainkat, hanem Belgrádban. Hiszen Belgrádban játszódnak a nagy politikai események, és itt is kell lenni bázisunknak, hiszen itt is élnek magyarok. Az MNT-nek pedig ugyanezt a harcot kell itt is megvívnia – emelte ki Szűcs Balázs.

Az összejövetelen felszólalt Virág Klára, a Magyar Összefogás lista jelöltje is.