2024. szeptember 15., vasárnap

„Írástudatlan újságírók Nikolić ellen”

Oliver Antić: Mindenhol a világban dicsőítik az államfőket, Szerbiában viszont támadják

Oliver Antić, Tomislav Nikolić szerb államfő tanácsadójának értékelése szerint a szerbiai médiumok nem adóznak tisztelettel a köztársasági elnök előtt. A médiumoknak felelősségteljesebbeknek kellene lenniük és az ország alkotmányával összhangban tiszteletben tartaniuk a nemzeti lobogót, a címert, a himnuszt és az államfő intézményét, nyomatékosította Antić, mondván, hogy a szóban forgó szimbólumok és az államfő intézményének megsértése bűncselekménynek számít.

– A médiumok többsége nem támogatja az államfőt. Ennek éppen az ellenkezője jellemző. Amikor csak lehet, támadják az államfőt és családját. Az ilyen magatartás mindenhol máshol a világban elképzelhetetlen lenne. Máshol dicsőítik az államfőket. Zoran Đinđić kormányfőt is folyton támadták, hol indokoltan, hol indokolatlanul. Milan Milutinović marginális személyiség volt a médiumok számára, csak ritkán támadták, Vojislav Koštunicát szintén csak olykor. Értékelésem szerint eddig még egyetlen szerbiai államvezetőnek sem kellett annyi médiatámadást elviselnie, mint Nikolićnak. A felelősségteljes újságírás fontos oszlopa a demokráciának. Szerbiában ez sajnos nem így van – taglalta Antić.

Tomislav Nikolić tanácsadója szerint Szerbiának Brazíliáról kellene példát vennie. A dél-amerikai országban a közelmúltban hasonló magatartás volt jellemző az újságírók részéről, ezért Brazília végül törvénybe foglalta, hogy csakis egyetemi végzettségű személyek foglalkozhatnak újságírással, érvelt Antić, aki meg van róla győződve, hogy a szerbiai újságírók nem megfelelő szintű iskolázottságával és képzettségével magyarázhatóak a Nikolić ellen szóló médiatartalmak. Szerbiában bárki újságírónak nevezheti magát, még akkor is, ha tanulatlan és írástudatlan személyről van szó, szögezte le Antić.