2024. szeptember 15., vasárnap

Fél milliárd eurós hanyagság

Zorana Mihajlović: A 10-es közlekedési folyosó és a Zimony–Borča híd projektumokat a rosszul elvégzett kisajátítási eljárások jellemzik

Zorana Mihajlović építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter becslése szerint a 10-es közlekedési folyosót 2016-ig biztosan sikerül befejezni. Mihajlović arról is szót ejtett, hogy nagyjából tíz évvel ezelőtt a szerb állam 1,1 milliárd eurót különített el a szóban forgó közlekedési folyosó megépítésére. Mire befejeződnek a munkálatok, mindenki számára egyértelművé válik, hogy 1,1 milliárd euróból legalább ötven százalékkal hosszabb útszakaszt is meg lehetett volna építeni, fűzte hozzá a miniszter.

– Legalább fél milliárd euró veszett el csak a rossz kisajátítási eljárások és a polgárok kártérítési követelései miatt. Az Adóhivatal becsli fel, hogy mekkora értékű az az ingatlan, amelyet ki kell zárni, ugyanakkor mivel ennek a számításnak a vonatkozásában nem határoztak meg egységes metodológiát, ezért a polgárok egymás után indítanak bírósági eljárást és ezeket az esetek többségében meg is nyerik. Az állam rengeteget költ a kártérítésekre. Hasonló a helyzet a Zimonyt Borčával összekötő híd tekintetében, a hanyagul elvégzett kisajátítási eljárások miatt az államnak több millió amerikai dollár értékben kell kárpótlást fizetnie – magyarázta Mihajlović.

Ami az egyéb infrastrukturális beruházásokat illeti, a miniszter elmondása szerint az állam idén 1,8 milliárd eurót fordít ezekre a projektumokra, amelyek között első helyen a 10-es és 11-es közlekedési folyosók állnak, taglalta Mihajlović, hozzátéve, hogy a szükséges pénzt kuvaiti, orosz és cseh hitelekből biztosítják. Mielőtt új projektumok kivitelezése kezdődne meg, mindenféleképpen be kell fejezni a már megkezdetteket, szögezte le Mihajlović.

Azzal kapcsolatban, hogy Kína nem adott át ajánlatot a 11-es közlekedési folyosó újabb szakaszainak megépítésére kiírt koncessziós pályázaton, Mihajlović megjegyezte: ez valóban így van, ugyanakkor a felek tárgyalások útján kívánják kezelni ezt a helyzetet, vagyis megoldást találni arra, hogy Kína mégis részt vegyen a projektum kivitelezésében.

– Nem csak az autópálya kiépítéséről van szó, hanem egyéb kísérő-projektumokról, objektumokról is. Igyekszünk kieszközölni, hogy az államnak ne kelljen pénzt elkülönítenie, ám mégis sikerüljön autópályákat építenie. Meg vagyok róla győződve, hogy sikerrel járunk és a 11-es közlekedési folyosó megépülhet koncesszió révén. A 11-es közlekedési folyosó tekintetében is számos téves lépésről és hanyagságról beszélhetünk. Szerbia ugyanúgy hibázott, mint a kivitelező külföldi vállalatok. Az állami költségvetésből pillanatnyilag 150 millió eurót kell elkülönítenünk a nagyfeszültségű távvezetékek áthelyezésére. A kínai kivitelezőknek szünetelniük kell a munkálatokkal, mivel valaki elfelejtette, hogy a távvezetékeket át kellene helyezni. Amíg ez nem történik meg, addig állnak a munkálatok. Amíg állnak a munkálatok, addig mi kártérítést fizetünk. Nem vagyok rendőr, ezért nem vizsgálhatom ki, hogy a korábbi miniszterek pontosan mit csináltak. Az illetékes köztársasági parlamenti bizottság is azon az állásponton van, hogy számtalan hanyagság észlelhető. Az előző években senki nem foglalkozott komolyan az országos infrastrukturális projektumokkal, vagyis a 10-es közlekedési folyosóval, hiszen ezek nem hoznak szavazatokat. A helyi úthálózatok kiépítésére több pénzt fordítottak, mint a 10-es közlekedési folyosóra – taglalta Mihajlović.