2024. szeptember 15., vasárnap

Megkezdődhetnek a konkrét tárgyalások

Az EU szerbiai delegációjának vezetője szerint nincs újabb feltétele az unióhoz való csatlakozásnak

Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai delegációjának vezetője a hét elején Szabadkán járt és a szabadkai zsidó hitközség helyiségeiben tartott előadást a csatlakozási tárgyalások aktuális történéseivel kapcsolatban.

Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Hitközség elnöke emlékeztetett arra, hogy országunk már számos fontos lépést megtett az eurointegrációs folyamatban.

– A vízumkényszer eltörlése volt az első szakasz az EU felé, majd 2009-ben a lisszaboni egyezménynek köszönhetően megalakult az EU szerbiai delegációja és még ugyanabban az évben sor került a kereskedelmi megállapodásra – emelte ki Szabados, majd hozzátette, három évvel ezelőtt Szerbia tagjelölti státust kapott, és aláírásra került a Szerbia és Koszovó viszonyát normalizáló megállapodás is.

Mint Michael Davenport brit diplomata szerint a fenti lépések miatt nincs újabb feltétele az Európai Unióhoz való csatlakozásnak, s mint fogalmazott, hisz Szerbia európai jövőjében.

– A csatlakozási tárgyalásokban kell új fejezetet nyitnunk, melyet meg kell előznie a huszonharmadik és huszonnegyedik fejezetre vonatkozó utolsó akcióterv kidolgozásának. Egyelőre nehéz megmondani, hogy erre mikor kerül sor, de mindenképpen az idén lesz. Szerbia nagy lépéseket tett meg eddig, két évvel ezelőtt tagjelölti státust kapott, tavaly pedig hivatalosan is megkezdődtek a tárgyalások, s folyamatban van a harmincöt csatlakozási fejezet utolsó áttekintése is. Eljutottunk oda, hogy most már konkrét fejezeteket nyithatunk meg és kezdhetünk róluk tárgyalni. Mindannyian tudatában vagyunk annak, hogy sok feladat vár ránk, éppen ezért a tárgyalásokat a joguralommal, a korrupció és diszkrimináció elleni harccal, valamint a sajtószabadsággal fogjuk megkezdeni – mondta a delegáció főnöke.

Újságírói kérdésre, miszerint hogyan ítéli meg az EU, hogy Szerbia részt vesz a május 9-i felvonuláson Moszkvában, úgy fogalmazott, minden ország maga dönti el, min és hol vesz részt, s a Schuman-nyilatkozat miatt ez az Európai Uniónak is nagy nap, amikor az EU kezdeteire és az európai vízió jövőjére gondolunk.