2024. szeptember 15., vasárnap

„Janković árulja el Gojković haláláról az igazságot”

Bratislav Gašić védelmi miniszter kedden felszólította Saša Janković köztársasági ombudsmant, hogy fejezze be a Katonai Biztonsági Ügynökségről (VBA) szóló hazugságok és féligazságok terjesztését, valamint nyílt levélben kért a jogvédőtől arra a kérdésre választ, hogy „hogyan ölték meg Predrag Gojkovićot”.

– A köztársasági ombudsman azon nyilatkozatával kapcsolatban, hogy munkatársai az elmúlt napokban a VBA ellenőrzése közben bizonyosságot szereztek, hogy az ügynökség tulajdonában újabb dokumentumok vannak a tavalyi büszkeségnapi felvonulásról, és ezért további meghallgatásokra kerül majd sor a VBA vezetőivel, kijelentem, hogy a szóban forgó ügyről semmilyen újabb dokumentumok sem léteznek, az ellenőrzés során pedig semmit sem találtak – nyilatkozta a védelmi miniszter.

Gašić kiemelte, hogy a VBA, amely hűen szolgálja a védelmi minisztériumot és a Szerbiai Katonaságot, nem érdemli meg, hogy hazugságokat és féligazságokat terjesszenek róla. Véleménye szerint a köztársasági ombudsmannak el kell gondolkodnia a felelősség kérdéséről, akkor is amikor Saša Jankovićról van szó, és akkor is, amikor a védelmi minisztériumról és a VBA-ról van szó.

– Elég a hamis dokumentumokkal alátámasztott hazugságokból. Ha pedig kiderül, hogy ön hazudott, akkor nem lesz bocsánat. Árulja el nekem uram, hogyan ölték meg Predrag Gojkovićot? Arra képes volt, hogy a sajtón keresztül követelje ki a helikopterbaleset miatti felelősségre vonást, holott ez nem tartozott az ön hatáskörébe. Most én, mint egy hétköznapi szerbiai polgár, azt követelem, hogy huszonhárom évvel Predrag Gojković halála után árulja el a szerbiai polgároknak a róla szóló igazságot – hangsúlyozta a védelmi miniszter.