2024. szeptember 15., vasárnap

Először a béreket, majd az áram árát emelik meg

A kormányfő elégedett az IMF-fel folytatott tárgyalásokkal

Aleksandar Vučić szerb kormányfő tegnap elégedettségét fejezte ki a Nemzetközi Valutalap (IMF) által Szerbiának adott magas osztályzat miatt, majd bejelentette, hogy az IMF-fel folytatja az egyeztetéseket a villanyáram árának növeléséről. Szavai szerint az áram árát addig nem szabadna megemelni, amíg a szerbiai bérek és nyugdíjak nem növekednek, ez utóbbi kérdésről majd augusztusban tárgyalnak. Kiemelte, az jó, hogy az IMF korrigálta a szerbiai GDP várható növekedésére vonatkozó előrejelzését és annak mértékét pedig nulla százalékban állapította meg. Elvárásai szerint ez a növekedés augusztusban már 0,5 százalékos lesz.

Az IMF-fel folytatott tárgyalásokról beszélve kijelentette, hogy az áram áráról is tárgyaltak, és ezt folytatni szándékozik.

– Nem az a kérdés, hogy tisztában vagyunk-e azzal mennyire olcsó nálunk az áram, de az sem, hogy meg szeretnénk-e menteni a Szerbiai Villanygazdaságot, hanem az, hogy a nyugdíjak és a bérek megemelése előtt a polgárok mit tudnak elviselni. Csupán erről tárgyaltunk – nyilatkozta Vučić.

Végezetül kiemelte, hogy a bérek és a nyugdíjak megemeléséről augusztusban tárgyalnak újra, miután már eredménye is lesz a fiskális konszolidációnak.

Stojan Stamenković közgazdász értékelése szerint amennyiben a kormány nem ró ki jövedéki adót az elektromos áramra, az áremelés 7,5 és 15 százalék közötti lehet majd. Miroslav Zdravković közgazdász elmondta, a korábbi bejelentések szerint már áprilisban meg kellett volna emelni a villanyáram árát. Mint megjegyezte, a villanyáram ára bizonyítottan alacsony és ez a Szerbiai Villanygazdaság rossz eredményeinek egyik oka.