2024. szeptember 15., vasárnap

Az önkormányzatok fontos szerepe az EU-ban

Vajdaság és Szerbia eurointegrációs irányvonalainak megerősítését hivatott elősegíteni a német régió, Baden-Württemberg delegációjának másfél napos vajdasági látogatása, amely során a német küldöttség megosztja tapasztalatait az itteni illetékesekkel.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

A német delegáció segít mindazon belső reformok megfogalmazásában, amelyek kulcsfontossággal bírnak az uniós csatlakozás szempontjából, legyen szó az önkormányzatok szerepvállalásáról, az EU-s támogatások használatáról, vagy a regionális parlamentek, illetve azok szerveinek politikai szerepéről az Unióban.

A német delegáció egy ünnepi ülés keretein belül osztotta meg tapasztalatait a Tartományi Képviselőházban.

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke felszólalásában elmondta, hogy konkrét tartalmakat keresnek a kétnapos látogatás során azon keretek megtöltésére, amelyeket tavaly fogalmaztak meg a német tartomány akkori parlamenti elnökével megkötött szándéknyilatkozatban.

– Valós lehetőségekkel indulunk a megvalósítás útján, továbbá, úgy érzem, hogy minden esély megvan a két régió kapcsolatainak további elmélyítésére – magyarázta Pásztor.

A tartományi képviselőház elnöke arra is kitért, hogy Vajdaságnak kiváló esélyei vannak, hogy komoly gazdasági és társadalmi fejlesztéseket indítson el és vigyen véghez sikeresen a német régió példáján okulva.

– Úgy vélem, hogy a régiófejlesztés kulcsa az intézmények erejében rejlik és azok inkluzív gazdasági, oktatásügyi és egyéb, a társadalmi fejlődés számára fontos lehetőségeiben. Ennek értelmében úgy gondolom, hogy mi is ilyen irányba kell, hogy gondolkozzunk. Ez pedig azt jelenti, hogy a fejlődés érdekében olyan lépéseket kell tennünk, amelyek az intézményeink transzformációjára, azok megreformálására helyezik a hangsúlyt. Ezek a lépések a bezárt, a külvilágtól elhidegült intézményekből olyan szerveket csinálnak, amelyek szorgalmazzák a törvények és az alkotmány tiszteletben tartását, a birtokjogot, a kisebbségi jogokat, az inkluzív piacgazdaságot és a követhetőséget, átláthatóságot – mutatott rá az elnök, majd megjegyezte: Baden-Württemberg egy olyan tartomány, amelynek tapasztalatival és segítségével mindez megvalósítható, hiszen a szóban forgó régió több tízéves hozzáértésre tett szert e téren, és az egyik legfejlettebb vidék az Unióban.

Wilfried Klenk, a Baden-Württemberg tartomány parlamentjének elnöke dicséretesnek nevezte a két régió 13 éves kapcsolatát, amely az évek során egyre bensőségesebb hangnemet ütött meg.

– Az együttműködésnek az Európai Unióban fontos szerepe van, továbbá a részt vállaló politikumnak is kiszélesedik az idevágó szerepköre, ugyanis neki kell kitaposni azt az átjárható utat, amely majd később a különböző intézmények, vállalkozások határon átívelő közös munkáját alapozza meg. Úgy érzem, hogy e téren tudunk segíteni Vajdaságnak, viszont úgy gondolom, hogy a szerbiai tartománytól is van mit tanulnunk, elsősorban a kisebbségpolitika terén. Dicséretes az a tény, hogy Vajdaságban a hivatalos ügyintézés hat nyelven végezhető – fejtette ki Klenk.

A német régió elnöke továbbá azt is elmondta, hogy Baden-Württemberg jelenlegi gazdasági, oktatásbéli és egyéb társadalmi trendjei is külföldi együttműködés gyümölcsei.

– Svájci és franciaországi területekkel egyaránt eredményes munkát folytatunk. Ugyanez megvalósítható Vajdasággal is, nemcsak parlamenti képviselők fogadásával és tanácskozásaival, hanem diákcsere-programokkal, tanári képzésekkel, vállalkozó-találkozókkal és különböző államigazgatási szerveknek szánt szemináriumokkal. Ugyanúgy fontos a települések, városok közötti kapcsolat kialakítása és elmélyítése is. Ezekkel a lépésekkel Vajdaság és Szerbia naprakészen vehet majd részt az EU folyamataiban – nyilatkozta Klenk.

Bojan Pajtić tartományi kormányfő a régióközi együttműködésekről beszélt és azok fontosságáról Vajdaságra, illetve Szerbiára nézve.

– A tartomány mindig is kulcsfontosságúnak tartotta a határon átívelő közös programokat, amelyre az utóbbi években minél nagyobb hangsúlyt fektetett és amely oda vezetett, hogy az országban a külföldi együttműködések túlnyomó része a tartomány területén valósul meg. Ez a kimagasló eredmény részben a külföldi régiók készséges hozzáállásának, részben pedig azoknak az adminisztrációs kapcsolatoknak köszönhető, amelyeket létrehoztunk és ápoltunk. A regionális együttműködések révén az osztrák kormánytól 5 millió eurónyi támogatást kaptunk, valamint az évek során több más intézmény, program, képzés indult el, amelyek a gazdasági és a társadalmi mutatók állását hivatottak javítani – fejtette ki a tartományi kormányfő.

Pajtić továbbá arra is rámutatott, hogy Vajdaságnak nem a mindenáron való EU-s csatlakozás a célja, hanem az, hogy Szerbia modern, demokratikus jogállamként tegye azt, egy olyan országként, amely társadalmi felelősséget vállal és következetes döntéseket hoz.

Gunter Czisch, Ulm polgármestere felszólalásában az önkormányzatok uniós szerepvállalásáról beszélt.

– A közhelyes igazság az, hogy a célokat könnyebb megfogalmazni, mint megvalósítani. Az utóbbi még kifejezettebben emberhez köthető kategória, amelyben nélkülözhetetlen a személyes kapcsolatok kialakítása, a nyilvánosság bevonása a folyamatokba. Ebből kifolyólag az önkormányzat fontos önigazgatási egység, nem csak egy tartományon és országon belül, hanem az Európai Unió kereteiben is. Baden-Württembergben tradícióvá vált a kisebb közigazgatási egységek aktív politikai részvétele. Az önkormányzatok azok az egységek, amelyek a legkifejezettebb, legközvetlenebb viszonyt ápolják a polgárokkal, így fontos, hogy a helyi képviselők aktívan tájékoztassák az aktuális politikai és törvényhozási trendekről a polgárokat. Hasonlóan fontos a fiatalok teljes körű bekapcsolása ebbe a társadalmi vérkeringésbe, hiszen ők azok, akik a jövőben vezénylik le ezeket a folyamatokat – húzta alá Czisch.