2024. szeptember 15., vasárnap

„A szerbek egyetlen pártja Szerbia”

A koszovói szerbek között nincs helye pártharcoknak és csupán egyetlen pártjuk lehet, amelynek a neve Szerbia, hangzott el tegnap Marko Đurić, a Koszovó-ügyi kormányiroda vezetője és a koszovói intézményekbe delegált Szerb Lista képviselőinek közös ülésén. Saša Milosavljević, a Szerb Lista koszovói parlamenti frakciójának vezetője megjegyezte, hogy amióta a szerb tisztségviselők április végén visszatértek a koszovói intézményekbe, a koalíció képviselői közül naponta négyen-kilencen elmulasztanak bejárni a koszovói parlament üléseire. A Koszovó-ügyi kormányiroda közleménye szerint a koszovói szerbek aggodalmuknak adtak hangot a macedóniai terrortámadás és az úgynevezett Nagy Albánia létrehozásáról szóló nyilatkozatok során kialakult nemzetek közötti viszonyok fellángolása miatt.

– Az ülés résztvevői kiemelték, hogy a brüsszeli megállapodás folyamatos megsértése és az aláírtak végre nem hajtása mutatja meg valójában a szerb–koszovói viszonyok normalizációjának folyamatában, hogy milyen az albán politikai közösség őszintesége – áll a közleményben.

Hozzáteszik, hogy ennek bizonyítéka az az apartheid-politika, amellyel Pristina kitartóan próbálja kiszorítani a szerb nemzeti közösséget a koszovói intézményekből, valamint a szerb kormányt a brüsszeli párbeszédből. Véleményük szerint ezt bizonyítja az Aleksandar Jablanović elleni vádemelés is, amelyben a đakovicai ügyészség nemzeti és vallási türelmetlenséggel terheli őt.

– A koszovói szerbek képviselői aggodalmuknak adnak hangot, hogy a szerb nemzetet egy ilyen politikailag befolyásolt igazságügybe igyekeznek integrálni, valamint a koszovói szerbek egyik legerősebb vezetője elleni indított kaffkai eljárása miatt bizalmatlanságukat fejezik ki a koszovói végrehajtó hatalommal szemben – olvasható a közleményben.

Mint ahogyan arról már olvashattak lapunkban, Jablanović január elején szörnyetegnek nevezte a Đakovicai anyák elnevezésű szervezet tagjait. A szóban forgó szervezet tagjai koszovói albán nők, továbbra is eltűntként nyilvántartott albánok hozzátartozói. A szervezet aktivistái január 6-án, ortodox szenteste napján kövekkel dobáltak meg egy autóbuszt, amellyel azok a Koszovóból elszármazott szerbek érkeztek, akik valamikori otthonaikat szerették volna meglátogatni. Jablanović ezt követően minősítette a szörnyeteg szóval az asszonyokat, amely után a közösségért és visszatéréséért felelő minisztert kizárták a koszovói kormányból.