2024. szeptember 15., vasárnap

„Szerbia fáradt”

Aleksandar Vučić: Az EU nem tisztel bennünket kellőképpen

Szerbia belefáradt abba, hogy türelmes az Európai Unióval szemben, nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök az Euronews Global Conversation című műsorában. Vučić azzal indokolta országa „fáradtságát” és csalódottságát, hogy a kormány minden tőle telhetőt megtett az európai integráció érdekében, számos eredményt sikerült már eddig felmutatnia, ám Szerbia ennek ellenére sem részesül a kellő tiszteletben.

– Nemcsak időnket, energiánkat és politikai erőnket fektettük ebbe a munkába, hanem megkezdtük a lehető legsúlyosabb gazdasági reformok végrehajtását is. A koszovói albánokkal folytatott párbeszédben is számos eredményt sikerült felmutatnunk. Ennek ellenére azt látjuk, hogy nem tisztelnek bennünket kellőképpen – fogalmazott Vučić.

A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok rendezésével kapcsolatban a miniszterelnök elismerte, hogy ez az egyik legnehezebb feladat, folytatni kívánja azonban a tárgyalásokat. Mint azt megjegyezte: számára legfontosabb az ország és a nép érdeke, nem érdekli, hogy ez tetszik másoknak, vagy sem.