2024. szeptember 15., vasárnap

A többség csatlakozna az EU-hoz

Egy aktuális közvélemény-kutatás megkérdezettjeinek többsége nem támogatja Koszovó függetlenségének elismerését

A polgárok 59 százaléka támogatja Szerbia majdani tagságát az Európai Unióban, derül ki a Medium Galup ügynökség közvélemény-kutatásából. Az 1265 személy részvételével elvégzett felmérés szerint a megkérdezettek kétharmada ellenzi Koszovó államiságának Szerbia részéről történő elismerését az uniós tagság érdekében.

Ha most tartanák meg a népszavazást Szerbia csatlakozásáról az EU-hoz, a polgárok 55 százaléka igennel, 26 százaléka pedig nemmel szavazna, taglalta Milana Aleksić, a Medium Galup közvélemény-kutatásokkal megbízott részlegének igazgatója.

– Amikor az uniós tagság tekintetében meghatározott feltételekről kérdeztük az embereket, 41 százalékuk Koszovó államiságának elismerését jelölte meg, 21 százalékuk az átfogó reformok végrehajtását, 12 százalékuk a szervezett bűnözés és a korrupcióellenes küzdelmet, másik 12 százalékuk pedig a gazdasági stabilitást. A megkérdezettek 66 százaléka szerint Szerbiának nem kellene elismernie Koszovó függetlenségét az uniós tagság érdekében. Az emberek általában gazdasági jellegű dolgokkal – jobb élet, fejlődés, munkalehetőség – indokolják, hogy miért kellene Szerbiának az EU tagállamává válnia. Azok, akik ellenzik a tagságot, leggyakrabban azzal magyarázták álláspontjukat, hogy szerintük a csatlakozást követően kizsákmányolnák az ország természeti erőforrásait, elveszne a nemzeti öntudat, túlságosan nagy nyomás nehezedne az országra, és Brüsszel túlságosan gyakran szabna meg különböző feltételeket az országgal szemben. A megkérdezettek 57 százaléka szerint Szerbia tíz éven belül válik tagjává az uniónak, 14 százalékuk viszont úgy véli, hogy ez soha nem következik be – taglalta a felmérés eredményét Aleksić.

A közvélemény-kutatásból az is kiderült, hogy az emberek gyakrabban szeretnének tájékozódni arról, hogy hogyan befolyásolja életüket, az életszínvonalt és az ország gazdasági helyzetét az EU-hoz való csatlakozás. Az EU-ban élő átlagemberek életéről is gyakrabban szeretnének tájékozódni.

A megkérdezettek 24 százaléka értesült a különböző uniós támogatási programokról és a megkérdezettek ugyanekkora arányban gondolják azt, hogy az EU csak Szerbia negyedik legjelentősebb támogatója. Ez alátámasztja, hogy a polgárok továbbra is tévesen mérik fel az ország támogatásával kapcsolatos tényeket, jegyezte meg Aleksić.