2024. július 17., szerda

Szerbia a régió stabilitásának oszlopa

Angela Merkel szerint a bevándorlók körül kialakult gondokra közösen kell reagálniuk az európai országoknak

A legmagasabb szintű védelem alatt várták és fogadták szerdán Angela Merkel német kancellárt, aki a tervek szerint két napot tölt Szerbiában. A kancellár Tiranából érkezett Belgrádba, ott kezdte meg balkáni körútját. Látogatásának célja Szerbia európai integrációs folyamatainak támogatása, de szóba került a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása is, amely alapfeltétele a társulási folyamatok fejezeteinek megnyitásának.

Angela Markel repülője este 7 órakor érkezett meg a belgrádi Nikola Tesla repülőtérre, ahol őt és küldöttségét Aleksandar Vučić fogadta. Az államvezetőség a Szerbiai Palota előtt ünnepélyes fogadtatásban részesítette a német kancellárt, majd Aleksandar Vučić és Angela Merkel közös sajtótájékoztatót tartott.

– Angela Merkel a Nyugat-Balkán stabilitásában kulcsszerepet tölt be, megköszönjük erőfeszítéseit – emelte ki Vučić. Hozzátette, a szerb kormány megkapta a megállapodás végleges változatát Edi Rama albán kormányfőtől, ami a tárgyalások folytatásának alapfeltétele.

– Szerbia magára vállalja azt a szerepet, hogy a régió stabilitásának oszlopa legyen. Számunkra továbbra is az EU-integráció jelenti a legfontosabb célt – emelte ki a kormányfő.

– Szerbia a békés megoldások megkeresése iránt tett erőfeszítéseit figyelembe vesszük a csatlakozási tárgyalások első fejezeteinek megnyitásakor. Az Albánia és Szerbia közötti párbeszédre nem lett volna lehetőség néhány évvel ezelőtt, most pedig ez megtörtént. Ezt folytatni kell, és szándékunkban áll, hogy segítsük az intenzívebb párbeszédet – hangsúlyozta a német kancellár.

Angela Merkel rámutatott a bevándorlók okozta nehézségekre is, elmondta, Szerbiának tranzitországként naponta több ezer bevándorlóval kell szembesülnie, ezekben a nehézségekben támogatásukról biztosította Szerbiát.

A német kancellár megdicsérte Szerbia takarékossági erőfeszítéseit, bátorította az államvezetőségét, hogy újabb beruházókat csábítsanak Szerbiába. A két ország közötti tárgyalásokban kiemelt helyet kaptak a gazdasági témák. Ennek fényében a kormány és a Continental képviselői szerdán aláírtak egy közös szándéknyilatkozatot, amelynek köszönhetően újabb munkahelyek létesülnek majd. Az autóalkatrészeket gyártó német vállalat egy újabb gyártóüzemet nyit Szabadkán, ami után növeli majd foglalkoztatottjainak számát. A beszélgetést vacsora mellett folytatták.

Csütörtökön a korábban elrendelt beosztás szerint a német kancellár Tomislav Nikolić államfővel tárgyal, valamint szerbiai civil szervezetek képviselőivel is folytat tárgyalásokat. Angela Merkel Tirana és Belgrád után ellátogat Szarajevóba is, mivel továbbra is annak a meggyőződésének szeretne hangot adni, hogy a Nyugat-Balkán országainak az EU-ban a helye, mint korábban kiemelte, ezzel megoldódhatnának a konfliktusok, így hozzájárulna a Nyugat-Balkán stabilitásához. Merkel várhatóan megtekinti majd a Srebrenica 11/07/1995 elnevezésű kiállítást, amelyet a srebrenicai áldozatok emlékének szenteltek.

NÉGY ÉV UTÁN ÚJRA SZERBIÁBAN

Szerbia EU-s csatlakozásáról a tárgyalásokat Angela Merkel Boris Tadić volt államfővel kezdte meg nyolc évvel ezelőtt. Utolsó találkozásuk négy évvel ezelőtt volt, akkor is a tárgyalások egyik legfontosabb témája a Belgrád–Pristina-párbeszéd lefolytatása és pozitív irányban való elmozdítása volt. Akkor Tadić elfogadhatatlannak tartotta, hogy választania kelljen Koszovó, illetve az Európai Unió között. Merkel akkor is kiemelte, hogy az Európai Uniónak szüksége van a Nyugat-Balkán államaira, így Szerbiára is, rámutatott, a kontinensen addig nem élhetnek egymás mellett az emberek, míg ez a régió nem válik az EU részévé, de szükség van a párbeszéd lefolytatására és békés megoldások megtalálására. Fontos lépésnek ítélte meg Ratko Mladić és Goran Hadžić letartóztatását. Az elmúlt két évben Aleksandar Vučićtyal is aktív tárgyalásokat folytatott, ami eredményeképpen, a követelések teljesítésével, megváltozott a kommunikáció Szerbia és Németország között. Szerbia illedelmesen eleget tesz a korábban feltételként támasztott elvárásoknak, csökkentette az államadósságot, és gazdasági emelkedést tud felmutatni. Németország és Szerbia között erősödött a gazdasági partneri viszony, hiszen a német–szerb együttműködésnek köszönhetően az elmúlt években eddig 1,2 milliárd eurót ruháztak be német vállalkozók Szerbiában, a két ország között pedig 3,2 milliárd euró értékben árucsere-forgalom történik. Több mint négyszáz német vállalat működik az ország területén. Németország a politikai döntéshozatalban is kiveszi a részét. Éppen ezért Angela Merkel azzal várta a szerb államvezetőséget, hogy a német kormányfő is értékelni fogja az ország eddigi eredményeit. A korábbi visszajelzésekből következtetve arra számítottak, hogy Németország az EU-csatlakozás kapcsán nem támaszt majd újabb feltételeket. Így már ez év végén megnyithatják az első csatlakozási tárgyalási fejezeteket.