2024. szeptember 14., szombat

A feljelentő ellen indul eljárás

A Belgrádi Felsőbb Ügyészség megalapozatlannak tagja Aleksandar Kornic feljelentését

A Belgrádi Felsőbb Ügyészség elvetette Aleksandar Kornic, a Kurir volt igazgatójának Damir Dragić, az Informer napilap igazgatója és Dragan J. Vučićević, az Informer főszerkesztője ellen tett feljelentését, ugyanakkor hamis feljelentés miatt eljárást indított Kornic ellen. Az eljárást az alapfokú ügyészség folytatja majd le.

A Felsőbb Ügyészség közleményben kiemeli, hogy az ügyfeltárás előtt megállapítást nyert, hogy Dragić és Vučićević nem követték el azt a bűncselekményt, ami miatt Kornic feljelentette őket. Kornic szólásszabadság megakadályozása, valamint bizalom kihasználása miatt tett feljelentést a szóban forgó két illető ellen, miután azt állította, hogy az egyik belgrádi kávézó alagsorában Aleksandar Vučić kormányfő és fivére, Andrej Vučić jelenlétében pénzt és politikai funkciót ajánlottak fel neki, illetve anyagi javakat adtak neki, hogy Aleksandar Rodić, az Adria-Media Group, vagyis a Kurir tulajdonosa, valamint apja, Raja Rodić ellen hamis nyilatkozatokat tegyen. Az ügyészség ehelyett hamis feljelentés miatt Kornic ellen indít eljárást

Kornic november 23-án tett feljelentést, ami után az ügyészség utasította a rendőrséget, hogy tárja fel Kornic feljelentésének megalapozottságát. Ebben a feljelentésben megemlítette Aleksandar Vučićot is, aki önszántából vetette alá magát a hazugságvizsgálatnak.

Nebojša Stefanović belügyminiszter korábban a sajtónak bejelentette, Vučić poligráfos vizsgálata azt bizonyította, hogy a kormányfőnek nincs kapcsolata a feljelentés történéseivel.