2024. szeptember 14., szombat

„Dačić fellélegezhet”

A soros EBESZ-elnökséget ellátó Szerbia elégedett lehet

A soros EBESZ-elnökséget ellátó Szerbia elégedett lehet teljesítményével, értékelte Boško Jakšić külpolitikai elemző

Hamarosan véget ér az egy év, amikor Szerbia látta el a soros EBESZ-elnökséget. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet következő elnöklője Németország lesz.

Boško Jakšić, a Politika belgrádi napilap külpolitikai elemzője szerint Ivica Dačić szerb külügyminiszter – aki az elmúlt egy évben az elnöklő Szerbiát képviselte a szervezetben – fellélegezhet, hiszen szinte minden területen jól alakultak a dolgok az utóbbi tizenkét hónapban. Ha összegezni kellene Szerbia elnökségét, akkor talán azt érdemes kiemelni, hogy elnökségének időszakában semmiféle konfliktus nem történt, húzta alá Jakšić.

Kezdetben igencsak ambiciózus tervekről beszéltek az illetékesek. Olyan kijelentések hangzottak el, hogy Szerbia elnöksége alatt az EBESZ-nek például sikerül megoldania az ukrajnai válságot. Időközben feltehetőleg mindenki számára egyértelművé vált, hogy az EBESZ nem az a szervezet, amely képes megoldani az ukrajnai válsághoz hasonló fajsúlyú problémákat. Véleményem szerint a szerb diplomácia ügyesen lépett fel és hiszem, hogy Ivica Dačić megkönnyebbülve integet majd a Miniszteri Tanács Belgrádban zajló konferenciájáról távozó politikusoknak, illetve diplomatáknak. Így vagy úgy, de Szerbia megfelelt az elvárásoknak és ügyesen egyensúlyozott a különböző érdekeket képviselő felek között – magyarázta Jakšić.

Az elemző a folytatásban arról ejtett szót, hogy a Miniszteri Tanács konferenciáján nem konkrét problémákat oldanak meg, csak általánosságokban vitatják meg az aktualitásokat. Ugyanakkor a párhuzamosan zajló bilaterális egyeztetések érdemben járulhatnak hozzá az adott probléma megoldásához.