2024. szeptember 14., szombat

Nem viselt egyenruhát, csak öltönyt

Oliver Ivanović felmentő ítéletre számít

Az Oliver Ivanović, az SDP Polgári Kezdeményezés vezetője és még négy szerb nemzetiségű gyanúsított ellen folytatódott a bírósági eljárás. Pénteken a Kosovska Mitrovica-i Alapfokú Bíróság Oliver Ivanović tanúvallomását hallgathatta meg. Ivanović arra számít, hogy január végén felmentik a vádak alól.

Ügyvédje kérdésére, hogy mivel foglalkozott 1999. március 24-e és június 10-e között, amíg Koszovó területén háború folyt, Ivanović elmondta, hogy a Feronikl vállalat igazgatóhelyetteseként dolgozott prištinai irodájában. Arra a kérdésre pedig, hogy betöltött-e valamilyen rendőrségi, illetve katonai megbízatást, azt válaszolta, nem volt ilyen kötelezettsége, mint ahogy egy igazgatónak sem abban az időben. Mint mondta, eleget kellett tennie munkahelyi kötelezettségeinek, sőt ha nem jelent volna meg a munkahelyén, felettesei feljelentették volna. Hozzátette, uniformist sem viselt, csak öltönyt.

Ivanović a bíróságon elmondta, 1997 és 1998 között a rendőrség tartalékosaként részt vett a gyakorlatokon, ilyenkor épületeket őriztek társaival.

A Szerb Nemzeti Tanácsra kitérve, amelynek 1999-ben lett tagja, kifejtette, politika feletti szervezetről van szó, amely az értelmiséget öleli magába, és Slobodan Milošević rezsimje ellen alakult. Az volt a szervezet feladata, hogy kapcsolatot tartson fenn a médiumokkal és azokkal a nemzetközi szervezetekkel, amelyek segíteni akartak a szerbeknek. Hozzátette, 2001-ben kizárták a tanácsból, mert együttműködött az albánokkal, a KFOR-ral és az UNMIK-kal. Ez után, két mandátumban, 2001-től 2007-ig a koszovói parlament képviselője volt.

Ivanovićet azzal vádolják, hogy 1999 és 2000 között háborús bűnöket követett el a civil lakosság ellen. A vád foglalkozik Dragoljub Delibašićtyal, a szerbiai rendőrség nyugalmazott ezredesével, Ilija és Nebojša Vujačićtyal, valamint Aleksandar Lazovićtyal, akiket gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolnak. Vujačićék (apa és fia) és Lazović szabad lábról védekeznek, Ivanovićot és Delibašićot pedig előzetesben tartják. Ivanovićot 2014 januárja óta van előzetesben, annak ellenére, hogy Szerbia jótállt érte, hogy szabad lábon védekezhessen.

A már két éve tartó bírósági eljárásban várhatóan január végén születik majd ítélet, amely Oliver Ivanović reményei szerint felmenti majd a vádak alól. A tervek szerint a záróbeszédekre december 17-e után kerül majd sor. Záróbeszédet tart majd az EULEX ügyésze, a sértettek, valamint a gyanúsítottak védőügyvédei is.