2024. szeptember 14., szombat

Fegyverrel támadtak családi házakra, autókra...

Marko Đurić: Követelni fogja, hogy a nemzetközi szervek szavatolják a koszovói szerbek biztonságát

A koszovói Goraždevacon tegnap reggel fegyverrel támadtak néhány házra, személygépkocsira és emlékműre. Személyi sérülés nem történt, ám egyesek szerint ez szándékos támadás volt, hiszen szerb tulajdonra lőttek, illetve ledöntötték a NATO-támadásokban elhunyt, valamint a Bistrica folyóba veszett gyermekek emlékére emelt emlékművet.

Dalibor Jevtić, a koszovói kormány közösséggel és visszaköltözéssel megbízott minisztere a sajtónak adott nyilatkozatában elmondta, tegnap hajnali háromkor két autóra, valamint a többi között az öttagú Petrović család házára lőttek. A házat ért öt golyóból egy a fürdőszoba falába fúródott. Kiemelte, a falu központjában levő emlékművet az elkövetők fel akarták gyújtani, így az teljesen tönkrement, illetve az egyik autó is kigyulladt.

Marko Đurić, a Koszovó-iroda igazgatója kiemelte, Goraždevacon meglátogatják majd a szélsőséges albánok által megtámadott Petrović, Bukumirović, Kolasinac és Vuksanović családot, a nemzetközi szervektől pedig követelni fogja, hogy a legrövidebb határidőn belül szavatolja a koszovói szerbek biztonságát. – Arra kérem a Koszovó és Metóhia-i szerbeket, különösen a goraždevaci polgárokat, hogy őrizzék meg nyugalmukat, és ne reagáljanak a provokációkra – emelte ki Đurić, majd hozzátette, nyilvánvaló, hogy a támadás célja a szerb lakosság megfélemlítése volt. – Meggyőződésem, hogy az albán lakosság nem akar erőszakot kiváltani a saját környezetében. A prištinai ideiglenes önkormányzati szervek most lehetőséget kaptak arra, hogy bizonyítsák érettségüket, és megtalálják az ámokfutó elkövetőket – mondta.

Goran Rakić, Severna Mitrovica polgármestere is elítélte a tegnap reggeli fegyveres támadást, majd hozzátette, az elkövetők etnikailag tiszta Koszovót szeretnének. – Az illetékes szerveknek el kell követniük mindent, hogy megvédjék polgáraik biztonságát, mert amíg az elkövetők szabadlábon vannak, fennáll a veszélye annak, hogy újra ilyen elítélendő incidens történik – mondta Rakić. Ő is arra kérte a nemzetközi közösségeket, hogy reagáljanak erre, illetve a korábbi, Koszovón történt eseményekre, amelyek komoly veszélyt jelentenek a koszovói helyzet destabilizációjára.