2024. július 17., szerda

Fizessék ki Vajdaságnak a tartozásukat!

Čanak: Ha Szerbia nem tarja tiszteletben saját törvényeit, nem lehet jogállam, csupán a bűnözés melegágya

Az alkotmány miért csak azon részét nem tartatják tiszteletben, ami Vajdaság pénzeléséről szól? Ki kell fizetni azt a 2 milliárd eurót, amivel az állam a tartománynak tartozik – emelte ki Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnöke a Belgrádban, az Alkotmánybíróság előtt összegyűlt több száz fős tömeg előtt, az alkotmánybíróknak intézve szavait.

Tegnap a tervek szerint a VSZL tagjai Belgrádban a Nikola Pašić téren kellett volna, hogy összegyűljenek 5 perccel dél előtt, ám a közlekedésbiztonság miatt erre nem került sor, így végigsétálva a parlament előtt a több száz ember végül az Alkotmánybíróság előtt gyűlt össze. Nenad Čanak szerint ezúttal csak figyelmeztető tüntetést szerveztek, hogy felhívják az alkotmánybírók figyelmét arra, hogy végezzék a munkájukat és tartsák tiszteletben az alkotmányban leírtakat.

Tíz évvel ezelőtt mi voltunk azok, akik ellenezték ennek az alkotmánynak az elfogadását, most pedig mi vagyunk az egyetlenek, akik feltesszük a kérdést, hogy ezt az alkotmányt alkalmazták-e egyáltalán. Miért nem alkalmazzák a dokumentum csak azon részét, amely a Vajdaságról szól? Amely a Vajdaság költségvetéséről szól? Miért gondolja valaki, hogy kijátszhatja az alkotmány szavait és mondhatja, hogy jogállamban élünk? Amíg nem viszonyulnak Vajdasághoz igazságosan, amíg nem fizetik ki azt a 2 milliárd eurót, amivel megrövidítették a tartományt, nem beszélhetünk jogállamról. És ha Szerbia nem jogállam, nincs helyünk Európában, hiszen ez az Európa-integráció egyik feltétele! – emelte ki Čanak.

Az összegyűlt tömeggel arra szólították fel az Alkotmánybíróságot, hogy végezzék a munkájukat, legalább olyan gyorsan és hatékonyan, mint azt tették, amikor a Vajdaságot egyes jogaitól megfosztották, illetve amikor hangsúlyozták, hogy a tartomány pénzelésétől szóló törvény meghozatalára van szükség.

Nem tudjuk elfogadni, hogy e bíróság szerint nincs jogunk Bácskáról, Bánátról és Szerémségről beszélni, közben pedig azt állítja, nem érdekli mi történt azzal a 2 milliárd euróval, amivel Vajdaságot rövidítették meg. Úgy tűnik, itt senki nem érti, hogy van élet Belgrádon kívül is! Hogy léteznek intézmények azokon kívül is, amelyek itt működnek! Hogy létezünk mi is, és tudunk olvasni. El tudjuk olvasni azt az Alkotmányt, amit ők írtak! Nem felejtettünk el sem olvasni, sem megvédeni magunkat! – hangsúlyozta a VSZL elnöke. – Ha Szerbia maga sem tartja tiszteletben saját törvényeit, akkor nem állam, csupán a bűnözés melegágya – tette hozzá.

A tömeg csupán néhány percet töltött az Alkotmánybíróság előtt. Akkor bejelentették, hogy ha az illetékesek nem tartják tiszteletben továbbra sem az alkotmányt és a törvényeket, legközelebb már nem figyelmeztető tüntetésre számíthatnak.

A VSZL egy kezdeményezést nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, amelyben kérik, hogy véleményezze a költségvetési rendszerről szóló törvény és a Szerb Köztársaság költségvetéséről szóló törvény bizonyos részeinek alkotmányosságát.