2024. július 17., szerda

Vučićtyal nem lépnek koalícióra

Az SZDP és az LDP együtt indul a választásokon

Az ellenzék nem tömörülhet csupán a Vučić elleni fellépés köré, hanem politikájának központjában a polgárok jobb életszínvonala kell hogy legyen – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, ahol Boris Tadić, a Szociáldemokrata Párt elnöke és Čedomir Jovanović, a Liberális Demokrata Párt elnöke bemutatták a két ellenzéki párt egyesüléséről szóló megállapodás szövegét.

Čedomir Jovanović és Boris Tadić (Beta)

Čedomir Jovanović és Boris Tadić (Beta)

Boris Tadić kiemelte, a két párt megállapodott, együtt indulnak majd az előttünk álló választásokon. Nem zárkóznak el más olyan pártoktól sem, amelyek tárgyalni szeretnének velük, ha azok nem támasztanak elfogadhatatlan feltételeket feléjük. Így elfogadják a Demokrata Párt megkeresését is.

A Demokrata Párt meghívója nem névre szól, hanem a pártnak. Január 19-én lesz a közös ülés. Kíváncsiak vagyunk, hogy mi a tárgyalások témája. Az, hogy nem veszünk részt a kormányalakításban Aleksandar Vučićtyal, már része annak a megállapodásnak, amit ma aláírtunk, vagyis ez a téma tárgytalan. A Vučić elleni fellépés nem elegendő, hiszen a szegénységgel, a reménytelenséggel, a fejlődés víziójának hiányával kell szembesülnünk. Vannak ötleteink, rendelkezünk tapasztalattal az élet minden területéről. És amivel mi ma többet kínálunk más politikai pártoktól: nem szeretnénk azokat a hibákat elkövetni, amelyeket a múltban elkövettünk, és amelyekkel mindenkinél jobban tisztában vagyunk – mutatott rá Boris Tadić. Hozzátette, a mai körülmények között együttműködési megállapodást csak tiszta lappal lehet indítani, a hiúság leküzdésével, őszintén.

Čedomir Jovanović hangsúlyozta, mivel a kormányfő a mai napig nem hozta meg a döntést az előrehozott parlamenti választások kiírásáról, ő azt javasolja Vučićnak, mindenképpen szükség van a rendkívüli parlamenti választásokra is a tartományi és helyhatósági választások mellett, hiszen az országnak szüksége van erre.

Ha valamiben egyetértek a kormányfővel, az az országban uralkodó körülményekre vonatkozik. De az országban uralkodó hangulat nem olyan, hogy eleget tudjunk tenni azoknak az elvárásoknak, amelyeket Vučić saját maga és mindannyiunk felé felállított. A viszonyok felborultak. Szerbia ma megosztott társadalommá vált, ahol nem az ambíció, a bátorság vagy a tettrekészség uralkodik, hanem ellenkezőleg, mindenki menekülne a gondoktól. És ha létezik nyitottság a dialógus lefolytatására, akkor azt gondolom, ki kell írni a parlamenti választásokat is a tartományi és helyhatósági választások napján – emelte ki Jovanović. Hozzátette, élni fognak a DP meghívásával, de hangsúlyozta: – Bennünket nem érdekel sem Pajtić, sem Vučić, csupán az ország sorsa! Szükség van a megállapodásra, de csak abban az esetben, ha komolyabb tárgyalásokat folytathatunk le, mint azt a múltban tettünk bármikor. Csak akkor vagyok hajlandó az együttműködésre, ha az normális keretek közé helyezi a viszonyokat, ha eltünteti azt a félelmet, amely ma rátelepedett Szerbiára, visszakaphatják a médiumok saját szabadságukat, és legalább elindítja annak ambícióját, hogy intézményeink demokratizálódjanak – mondta

Húsz pártvezető ül össze

Bojan Pajtićnak, a Demokrata Párt elnökének pénteki nyilatkozata szerint, mintegy 20 párt vesz majd részt azon a közös találkozón, amelynek célja egy közös ellenzék felállítása. A január 19-ei találkozóra meghívott pártok egyike sem utasította vissza a meghívást. – Tudomásunk szerint mindenki eljön majd. És pozitív hír, hogy az LDP és az SZDP is elfogadta a kezdeményezésünket – mondta Pajtić.

Kiemelte, az egyedüli feltétel, amit az együttműködő pártok felé támasztanak, az, hogy ne lépjenek koalícióra Aleksandar Vučićtyal, a Szerb Haladó Párt vezetőjével a választások után sem.

Annyi gonoszság érte Szerbiát, hogy teli szívvel, tiszta szándékokkal, tiszta lappal tárgyalunk, a legjobb szándék vezérel bennünket, hogy megállapodjunk, hogyan tudjuk leváltani Aleksandar Vučićot és rezsimét – mondta a DP-vezér. Pajtić kiemelte, tisztában van azzal, hogy a DP a 11 százalékával nem tudja felvenni a versenyt Vučićtyal. Mint kiemelte, nem az embert támadják, csupán véleményük szerint nem ő kell hogy vezesse az országot, hiszen csupán egyetlen elv szerint tudja azt tenni, mégpedig ha a saját kezében tartja a hatalmat. Pajtić szerint ez elfogadhatatlan, Szerbiának gazdasági, de politikai változásokra is szüksége van.

Újságírói kérdésre válaszolva Pajtić elmondta, nem azt szeretné hogy ő legyen a kormányfő, az elsődleges célja a választásokon való győzelem és Vučić rezsimének leváltása.

A január 19-i találkozóra a DP azokat a pártokat hívta meg, amelyek nem kívánnak Vučićtyal együttműködni, ugyanakkor európai beállítottságúak, és hasonló politikai programmal rendelkeznek, mint a DP.