2024. július 17., szerda

A kettős állampolgárság ne legyen kizáró ok

Kovács Elvira: Javítsák ki az egészségügyi könyvecskékben felmerült hibákat, a hibás dokumentumot pedig költségmentesen cseréljék be

A parlament napirendjén szereplő rendőrségi törvényjavaslat kapcsán a Vajdasági Magyar Szövetség két módosítási indítványt nyújtott be. Mint arra Kovács Elvira, a VMSZ parlamenti képviselője rámutatott, a módosítási indítványaik a kettős állampolgárságra és a részarányos foglalkoztatásra is vonatkoznak. Ezekről Nebojša Stefanović belügyminiszter pozitív hangnemben nyilatkozott a parlamenti ülésen, tegnap azonban még nem érkezett válasz rájuk a kormánytól, bár a képviselők még hétfőn benyújtották őket.

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

Kovács Elvira (Ótos András felvétele)

– Amikor a parlament legutóbb tárgyalt a rendőrségről szóló törvény módosításáról, 2011-ben a VMSZ frakciója által benyújtott módosítási indítványnak köszönhetően sikerült elérnünk azt, hogy a kettős állampolgárok ne legyenek hátrányos helyzetben a rendőrség köreiben, vagyis hogy a kettős állampolgárság ne legyen kizáró ok a belügyminisztériumba való munkába álláskor. Tisztában vagyunk azzal, hogy a módosítási indítvány ellenére, illetve annak ellenére, hogy a törvényben a kettős állampolgárság csak bizonyos munkahelyek esetében lehetett kizáró ok, a gyakorlatban akadtak gondok. Mégpedig azért, mert a belügyminisztériumnak nem sikerült meghozni az ehhez szükséges szabályzatokat. Most viszont azt szeretnénk a benyújtott módosítási indítványukkal elérni, hogy az új, rendőrségről szóló törvényben a kizárólagos szerbiai állampolgárság külön feltételként csak ritka esetekben lehessen, de az ne legyen a törvényelőírás – magyarázta Kovács Elvira. Kérdésünkre válaszolva, hogy milyen visszajelzések érkeztek a benyújtott módosítási indítványokkal kapcsolatban, kifejtette: – Hétfőn zajlott le az általános vita erről a törvénytervezetről, és majd pénteken tárgyalunk a módosítási indítványokról, vagyis ekkor még fennáll a lehetőség arra, hogy meggyőzzük a minisztériumot. Kormányvéleményt erről még nem láttunk. A belügyminiszter a felszólalásom után a parlamentben kijelentette: egyre gondolunk, amire viszontválaszként mondtam neki, hogy ha a törvények értelmében a bankkormányzó, vagy az államfő, miniszter, kormányfő esetében nem feltétel, hogy nem lehet kettős állampolgár, sőt Szerbiában korábban a bankkormányzó kettős állampolgár volt, akkor a rendőrök esetében sem kellene hogy fennálljon ez a feltétel.

A parlamenti képviselő elmondta, ugyanezen módosítási indítványban emelték ki a részarányos foglalkoztatást is. Arra válaszolva, hogy létezik-e kimutatás arról, hogy a részarányos foglalkoztatás a belügyminisztériumon belül milyen arányban valósul meg, Kovács Elvira kifejtette:

– A részarányos foglalkoztatás első alkalommal szerepel a rendőrök és a belügyminisztérium kapcsán. Az új törvény 137. szakaszának második bekezdésében van egy olyan utalás, amely szerint figyelembe kell venni a lakosság nemzeti összetételét a foglalkoztatás során. Mi a módosítási indítványunkban az alkotmányra hivatkoztunk, valamint a külön kisebbségi akciótervre, amely szerint figyelemmel kell kísérni a lakosság nemzeti struktúráját. A módosítási indítványukban kitérünk a nyelvismeretre is. Nem egyszerű kérdés ez, és fontos az is, hogy a kisebbségi kerettörvény, amely módosítása a beharangozások szerint néhány hónapon belül várható, pozitív lépéseket irányozzon elő a részarányos foglalkoztatás terén. Mi minden egyes úgynevezett szektorális törvény meghozatalakor figyelünk erre. De több törvény van már, amelyben utalás van a részarányos foglalkoztatásra. Ahhoz, hogy pontos kimutatásaink legyenek, és válaszoljak a kérdésére is, fontos a nyilvántartásokról meghozott törvény alkalmazása. Tavaly július végén fogadta el a parlament ezt a törvényt, amelyben a VMSZ módosítási indítványaként került bele, hogy nyilvántartást kell vezetni az oktatás nyelvéről és a nemzeti hovatartozásról, természetesen alkotmányos kereteken belül. Ez volt az első lépés ahhoz, hogy adataink legyenek arról, hogy hány kisebbséghez tartozó személy dolgozik a közszféra különböző területein – mondta a parlamenti képviselő.

Kovács Elvira, a VMSZ frakciója nevében kedden képviselői kérdést intézett az új elektromos egészségügyi könyvecskék kapcsán felmerült gondokkal kapcsolatban, a köztársasági egészségügyi biztosítónál ugyanis műszaki hiba miatt hibásan adták ki az új okmányokat. – A műszaki hiba miatt bizarr írásmóddal adtak ki okmányokat. A mássalhangzókat cirill írásmóddal írták, az ékezetes magánhangzókat pedig latin írásmóddal, így lett a Sára névből Cápa. Ezért fordultam az egészségügyi minisztériumhoz és az egészségügyi biztosítóhoz. Felhívtam a figyelmüket erre a problémára. Kértem, hogy javítsák ki a felmerült hibákat, hogy ne adjanak ki több hibás egészségügyi könyvecskét, azoknak pedig, akiknek hibás dokumentumot adtak ki, költségmentesen cseréljék be azt – tudtuk meg Kovács Elvirától.