2024. szeptember 1., vasárnap

Holnap kiderül, kik lesznek a miniszterek

Négy hónappal a választások után még mindig nem tudni, hogy az SZHP önállóan vagy koalícióban alakít-e kormányt

 Szerb Haladó Párt (SZHP) elnökségi ülésére holnap délután kerül sor. Ekkor döntenek a kormány összetételéről is. Ana Brnabić (a felvételen) kormányfő vasárnap esti televíziós szereplése során kiemelte, ezt követően tudni lehet, kik kerülnek a tárcák élére. Kiemelte ugyanakkor, hogy két minisztériummal több lesz, hiszen például a nemzeti kisebbségi jogok kérdésével külön minisztérium foglalkozik majd.

A parlamenti, tartományi és a helyhatósági választásokat június 21-én tartották meg. Az SZHP elsöprő sikere után úgy tűnt, nem okoz majd gondot a parlament, majd a kormány felállítása, hiszen a szavazati arányok alapján önállóan is megalakíthatják a hatalmat, így az első bejelentések szerint augusztus végén már új kormányt kellett volna kapnia az országnak. Ám erre nem került sor, így szeptember végét tűzték ki az új kormány felállításának új időpontjaként. Lévén hogy csak október 5-én nevezte meg az államfő az új kormányfőt Ana Brnabić személyében, az október derekára kitűzött időpont is „csúszott”. Az új kormánynak a törvény előírásai alapján november 3-áig kell megalakulnia, és bár elhúzódtak a tárgyalások, úgy tűnik, a végső határidőt mégsem kell kivárni. Minden jel szerint kedden kiderül, hogy a Szerb Haladó Párt egyedül alakít-e kormányt, vagy koalícióban a Szerbiai Szocialista Párttal, illetve/vagy a Szerb Patrióta Szövetséggel.

Mint arra a Danas napilap rámutatott, egyre valószínűbb, hogy Aleksandar Šapić és a Szerb Patrióta Szövetség (SPAS) része lesz a kormánynak, egy minisztériummal. Ezt azzal támasztották alá, hogy szeptember 8-án megalakult az újbelgrádi képviselő-testület, és a SPAS elnökét egyöntetűen nevezték ki az elnökének, vagyis az SZHP képviselői is őt támogatták, hiszen a 49 képviselőből 48 rá szavazott.

A napilap ezen a vonalon tovább haladva kiemeli, amennyiben Šapić egy minisztériumot bezsebel, akkor Ivica Dačić és az SZSZP két minisztériumot tarthat meg, vagyis Dačić és Aleksandar Antić maradnak a kormányban. Ebből is látszik, hogy a lap koncentrációs kormányban gondolkodik, így arra is rámutat, hogy a kormányba olyan személyek is bekerülnek, akik nem érték el a cenzust a választásokon. Így a lap szerint elképzelhető, hogy Gordana Čomić, aki az Egyesült Demokratikus Szerbia listáján szerepelt a választásokkor, tagja lesz a kormánynak. Čomić nem erősítette meg, de nem is vetette el ennek lehetőségét a Danas megkeresésekor.

A lap információi szerint Aleksandar Vulin nem lesz többé miniszter, a BIA, vagyis az állambiztonsági és információs ügynökség élén váltja fel Bratislav Gašićot, aki lehet, hogy a Belügyminisztérium élére kerül, míg Nebojša Stefanovićot látják a védelmi tárca élén. Zlatibor Lončar marad az egészségügy élén, Branislav Nedimović pedig továbbra is a mezőgazdaságot vezeti, kielégítve ezzel a párton belüli legerősebb érdekképviseleteket – írja a lap.

Korábbi bejelentések szerint Maja Gojković kerülhet a művelődési tárca élére, átengedve a parlament elnökének pozícióját Vladimir Orlićnak, vagy Slavica Đukić Dejanovićnak, az SZSZP káderének, de a szóbeszéd szerint ezt a tisztséget Vladimir Marinković is betöltheti.

Bár a miniszterek névsorát holnap tudjuk meg, már akkor, amikor Aleksandar Vučić kinevezte Brnabić asszonyt az új kormány élére, tudni lehetett, hogy több miniszternő lesz a kormányban, hiszen Vučić arra kérte a kormányfőt, hogy a nemi egyenjogúság jegyében a kormány összetételének fele nő legyen. Brnabić vasárnap esti televíziós szereplése során megerősítette, eleget tett az államfő ezen kérésének. Elmondta, őt soha nem érte megkülönböztetés azért, mert nő. Kiemelte ugyanakkor, hogy a világban továbbra sem érték el a nemek közti egyenrangúságot a politikában.

Brnabić közölte, két új minisztérium: az emberi és kisebbségi jogok, valamint a társadalmi párbeszéd minisztériumának bevezetését irányozták elő. A Pink televízió esti műsorában kiemelte, az SZHP kapta meg a szavazópolgárok legnagyobb bizalmát, ezért a nagy felelősség terhét viselnie kell. Rámutatott, bár az elmúlt időszakban jó eredményt tudtak felmutatni, ez csak arra ösztönzi majd őket, hogy még nagyobb küzdelemmel lépjenek a szervezett bűnözés felszámolásába.

Elmondta, egyes miniszterek különböző nagykövetségek támogatását kérték, hogy a kormányban maradhassanak, szavai szerint azonban ez a legrosszabb ajánlólevél, Vučić nem tűri a nyomásgyakorlást.