2024. szeptember 1., vasárnap

Három új minisztérium alakul

Ma folytatódik a szombaton elkezdett parlamenti ülés, szerdán tűzik napirendre a kormány összetételére vonatkozó javaslatot

A minisztériumokról szóló törvényjavaslat általános vitájával kezdte meg a köztársasági képviselőház a rendes őszi ülésszakát. A törvényjavaslat alapján összesen 21 minisztérium működne. A korábbihoz képest három új tárca alakul: az emberjogi, kisebbségügyi és társadalmi dialógusügyi minisztérium, a családvédelmi és demográfiai minisztérium, illetve a falvak megőrzésével megbízott minisztérium.

Ezek után előre megtervezett munkarend szerint szervezik meg a parlamenti üléseket (Ótos András felvétele)

Ezek után előre megtervezett munkarend szerint szervezik meg a parlamenti üléseket (Ótos András felvétele)

A parlamenthez a minisztériumokról szóló törvényt a Gyermekeinkért 167 képviselőből álló csoport nyújtotta be. Ez a törvény képezi majd az alapját a kormány megalakításának.

A parlamenti ülést megelőzően Ivica Dačić házelnök kollégiumi ülést tartott, ahol az alelnökökkel és a frakcióvezetőkkel egyeztettek a munkamenetről, ennek megfelelően a minisztériumokról szóló törvényjavaslatra benyújtott módosítási indítványok megvitatásával folytatják ma a szombati ülést, majd pedig szerdán tűzik napirendre a kormány összetételére vonatkozó javaslatot. Dačić a parlamenti ülésen rámutatott, rendszeres kollégiumi üléseket tervez, illetve azt szeretné, ha minden alelnök egyenlő arányban venne részt a parlamenti ülések munkájában.

Szombaton a képviselőház befejezte a minisztériumokról szóló törvényjavaslat általános vitáját, majd a képviselők megválasztották a Köztársasági Választási Bizottság 17 új tagját, illetve a parlament főtitkárhelyettesét is. A Köztársasági Választási Bizottság élére újra Vladimir Dimitrijevićet nevezték ki, Veljko Odalović parlamenti főtitkár mellé pedig helyettesnek Branko Marinkovićot választották.

A minisztériumokról szóló törvényjavaslat 21 minisztériumot irányoz elő, vagyis megmarad az eddig működő 18, illetve 3 új minisztériumot alakítanak majd. A képviselők többsége meglepetéssel fogadta a falvak megőrzésével foglalkozó minisztériumot, de a felszólalók örömmel fogadták egy ilyen minisztérium megalakítását, annál is inkább, mert ahogy többek között Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia képviselője rámutatott, a szerbiai falvak elnéptelenednek, a fiatalok a városokba mennek, a lehetőségek húzzák őket oda, a nehéz falusi élet, valamint az infrastruktúra hiánya készteti őket erre.

Đorđe Milićević, a Szerbiai Szocialista Párt képviselője a törvényjavaslat kapcsán rámutatott, fontosak a személyes megoldások, mégis egy olyan optimális rendszer kialakítására van szükség, amely lehetővé teszi majd, hogy a kormány hatékonyan dolgozhasson. Véleménye szerint ezekkel a minisztériumokkal folytatni lehet a korábban megkezdett reformokat, az infrastrukturális és más jellegű fejlődési törekvéseket.

Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselője felszólalásában kiemelte, pártja támogatni fogja a törvényjavaslatot, hiszen az új minisztériumok is hozzájárulnak majd ahhoz, hogy minél sikeresebben meg tudják valósítani választási programjukat.

– Számunkra fontos, hogy a mindennapi élethez szükséges szolgáltatások elérhetők legyenek a kis településeken is – hangsúlyozta a falvak megőrzésével foglalkozó minisztérium kapcsán Kovács Elvira. Rámutatott, a mezőgazdasági termelők helyzetére még nagyobb hangsúlyt lehet majd így fektetni. Ezúttal is megemlítette a kistermelők nyugdíjbiztosításával kapcsolatos gondokat. – Ez nyilván egy multiszektorális probléma, vagyis több minisztériumot érint, elsősorban a mezőgazdasági minisztériumot. De ha falufejlesztésről beszélünk, és nagyobb politikai hangsúlyt adunk ennek a kérdésnek azzal, hogy a falvakkal külön minisztérium foglalkozik, remélem, oda fognak erre is figyelni – mondta a parlamenti alelnök. Rámutatott, a kistermelők nyugdíjbiztosítását is felölelő törvényjavaslat bár tervezet formában ugyan, de elkészült, és lehet, hogy már a jövő év elején közvitára kerül. Az elsődleges cél, hogy a termelők a megművelt területtel és a bevétellel arányosan fizessék a járulékokat, illetve a felgyülemlett adósságokra is megoldást találjanak.

Az emberjogi, kisebbségügyi és társadalmi dialógusügyi minisztériumot kiemelve elmondta, a kisebbségi kérdések ezek után fontosabb szerepet kapnak az államvezetés életében, hiszen ezekkel a jogokkal ezek után egy erre kijelölt minisztérium foglakozik majd (eddig az államigazgatási minisztériumhoz tartozott).

Eddig a népesedési politikával tárca nélküli miniszter foglalkozott, de mint arra Kovács Elvira rámutatott, éppen az elmúlt évek tapasztalata mutatott rá arra, mennyire fontos odafigyelni a családokra, nem csak az anyagi támogatások terén, hanem más jellegű: adópolitikai, egészségügyi, mezőgazdasági és egyéb tekintetben is, hiszen a népesedéscsökkenés nagyon súlyos problémává vált az országban, és az idősödő társadalmunkkal is foglalkozni kell.