2024. szeptember 1., vasárnap

Jövőre fizetés- és nyugdíjemelés is?

Az év végéig folyósítják az egészségügyi dolgozóknak az egyszeri támogatást

Az egészségügyi dolgozók az év végén 10 ezer dináros, egyszeri támogatást kapnak, jövőre pedig lehetőség nyílik arra, hogy növekedjen a közszférában dolgozók és a nyugdíjasok havi járandósága is – jelentette be Ana Brnabić kormányfő mai televíziós szereplése során. Kiemelte, a járványhelyzet egyre súlyosabb, ezért arra kérte a polgárokat, viseljenek maszkot, és kövessék a válságstáb  ajánlásait. Rámutatott, a kormány azon munkálkodik, hogy befejeződjön további két új Covid-kórháznak az építését, erre azonban, a jelenlegi tempó mellett, decemberben lehet számítani.

Ana Brnabić: Az egészségügyben dolgozók 10 ezer dináros egyszeri segélyt kapnak az év végéig (Fotó: Beta)

Ana Brnabić: Az egészségügyben dolgozók 10 ezer dináros egyszeri segélyt kapnak az év végéig (Fotó: Beta)

A kormányfő a Prva televízión kiemelte, egyelőre van hely a kórházakban, de már most is csaknem 2000 koronavírussal fertőzött beteget ápolnak.

– Senki nem szeretné, ha új intézkedéseket vezetnénk be. Naponta hatszor tárgyalunk az államfővel, mit lépjünk. Annak ellenére, hogy az adatok riasztóak, továbbra is minálunk a legkedvezőbb a helyzet az egész régióban – hangsúlyozta Brnabić.

Elmondta, az egészségügyi munkások 10 ezer dináros, egyszeri segélyt kapnak, amit az év végéig folyósítanak a számláikra. Emlékeztetett arra, hogy a nem várt kiadások mellett, amelyek az állami költségvetést terhelik az idén, sikerült 10 százalékkal növelniük az egészségügyben dolgozók fizetését.

– Európában szinte sehol nem növelték a fizetéseket és a nyugdíjakat, mint ezt Szerbiában tesszük – emelte ki, hozzátéve, az eddigi becslések szerint a gazdasági növekedés –0,7 és –1 százalék között mozog majd, vagyis visszaeséssel lehet számolni. Ezek a mutatók mégis jelentősen jobbak, mint másutt Európában.

Elmondta, a kormány jó gazdálkodásának köszönhetően az állami bevétel nem csökken nagymértékben. Az államadósság továbbra sem fogja meghaladni a GDP 60 százalékát. A rendelkezésükre álló adatok szerint, illetve a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a Világbank előrejelzése szerint 2021-ben a gazdasági emelkedés 5,5-6 százalék körül alakul.

Hangsúlyozta, a pénzügyi számításokat figyelembe véve az állami költségvetés konzervatív tervezése mellett január 1-jétől lehetőség nyílik a nyugdíjak, illetve helyenként a közszférában dolgozók fizetésének növelésére is.

A műsorban kitért a kormány jelenlegi összetételére is, megjegyezvén, hogy felállításában nagy segítségére volt Aleksandar Vučić államfő is. Rámutatott, az elmúlt időszakban láthatott példát arra, mekkora válság alakulhat ki a hatalmi pártok között, ha nincs egyetértés, így elégedettségének adott hangot annak kapcsán, hogy kielégítő a viszonyuk az államfővel.

Közölte azt is, hogy háromhavonta legalább egyszer tematikus üléseket tart majd a kormány, s azokon jelen lesz az államfő és Ivica Dačić, a parlament elnöke is.

A Belgrád–Priština-párbeszéd kapcsán kiemelte, hogy a folytatása jelenleg csak Brüsszelen múlik, hiszen Belgrád kész a tárgyalások folytatására.