2024. szeptember 1., vasárnap

Thaçi hétfőn a hágai bíróság előtt

Az UÇK terhére 407 fogoly és 98 gyilkosság írható

Hashim Thaçi volt koszovói elnököt, a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) egykori parancsnokát az emberiesség elleni bűnök elkövetésének vádjával a hágai különleges bíróság november 9-én, hétfőn hallgatja ki, közölte pénteken a bíróság. Thaçit csütörtökön Koszovóban tartóztatták le, azóta pedig a scheveningeni börtönben van előzetesben.

A koszovói rendőrség pénteken több házkutatást tartott, köztük Thaçi çagllavicëi (čaglavicai) házát is átfésülték (Fotó: AP via Beta)

A koszovói rendőrség pénteken több házkutatást tartott, köztük Thaçi çagllavicëi (čaglavicai) házát is átfésülték (Fotó: AP via Beta)

Hashim Thaçi hétfőn áll először a hágai különleges bíróság elé, kihallgatása a bejelentések szerint 15 órakor kezdődik. A bíró mindenekelőtt felolvassa a vádiratot, majd megkérdezi, szeretne-e a bűnösségéről nyilatkozni. A bíróság szabályzata szerint a vádlottnak 30 nap áll a rendelkezésére, hogy a bűnösségéről nyilatkozzon.

A vádirat az UÇK egykori parancsnokának bűnösségét 10 pontban foglalta össze. Gyilkossággal, személyek erőszakos eltűnésével, üldöztetéssel és kínzással vádolta meg, az emberiesség ellen elkövetett bűncselekmény és háborús bűnök miatt folytatnak ellene eljárást.

– Koszovó több területén, illetve Észak-Albániában Kukësben és Cahanban több száz civil lakoson, illetve olyan személyeken, akik nem vettek részt az ellenségeskedésekben, hajtották végre a vádban megfogalmazott bűncselekményeket a Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) résztvevői – áll a vádiratban, amely kitér arra is, hogy olyan személyek is áldozatul estek, akikről csak feltételezték, hogy nem támogatják az UÇK-t, illetve a későbbiekben Koszovó ideiglenes kormányát. Így szerbek, romák, illetve azok a katolikus vallású polgárok voltak az áldozataik, akikről azt feltételezték, hogy együttműködnek a szerb államvezetéssel, vagy csupán kommunikálnak a szerbekkel. Ugyanakkor azokat a koszovói albánokat is megtorolták, akik támogatták a Koszovói Demokratikus Szövetséget, vagy kapcsolatba lehetett őket hozni ezzel a párttal, vagy más politikai szervezettel, akik az UÇK ellen léptek fel, vagy nem támogatták azt.

Hashim Thaçi a vádak szerint egy olyan bűnszervezet része volt, akiknek terhére írható legalább 407 ember foglyul ejtése, akiket az UÇK 34 fogdájában őriztek, és legkevesebb 98 gyilkosság.

Thaçival egyidejűleg előállították Kadri Veselit, Rexhep Selimit és Jakup Krasniqit is, az UÇK vezérkarának volt tisztjeit. Ők is a scheveningeni börtönben várják a bírósági eljárást. Az ellenük felhozott vádak szerint az előállított személyek egyenként is büntetőjogi felelősséggel tartoznak a vádiratban felhozott bűncselekményekért, amelyeket fegyveres konfliktus keretében hajtották végre Koszovóban, egy meghatározott rendszerben kiterjesztett támadás keretében azon személyek ellen, akik az UÇK ellen voltak.

A bíróság Krasniqit is hétfőn (11 órakor) hallgatja ki.