2024. szeptember 1., vasárnap

Életre kelt a mini-Schengen

Elsőként a polgárok utazását és kórházi kezelését könnyítő rendelkezések léptek hatályba

Mindenféle koronavírusteszt, karanténkötelezettség nélkül, személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak ezentúl Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia polgárai a három ország között. A megállapodást mindhárom ország vezetője aláírta hétfőn, online konferencia keretében. Aleksandar Vučić szerb államfő közölte, hogy a koronavírus-járvány közös leküzdéséről és a határátlépés egyszerűsítéséről szóló egyezmények mindenekelőtt a polgárok számára jelentenek jó hírt, hiszen nagyobb biztonságérzetet nyújtanak. A konferencián Ana Brnabić kormányfő, Edi Rama albán és Zoran Zaev macedón miniszterelnök is részt vett.

A megállapodást három ország vezetője kötötte meg online konferencia keretében (Fotó: Beta)

A megállapodást három ország vezetője kötötte meg online konferencia keretében (Fotó: Beta)

A három ország megállapodott abban, hogy állandó kapcsolatot tart fenn az egészségügyi kérdések rendezése érdekében, konzultálnak egymással a járvány felszámolásával foglalkozó szakemberek, közös megoldásokat keresve. A megállapodás nemcsak a jelenlegi járványhelyzet ideje alatt lesz érvényben, hanem hosszú távú elkötelezettségnek számít. Célul tűzték ki az orvosok közötti kapcsolatteremtést a jobb eredmények elérése érdekében. A megállapodás kitér arra, hogy az országok együttműködnek a védőoltás beszerzése terén, zöld tranzit útvonalakat alakítanak ki a gyorsabb átutazás érdekében, a kórházak pedig fogadják a másik két államnak a betegeit is. Ez természetesen a szerbiai betegekre is érvényes, ha macedón vagy albán területen kényszerülnek gyógykezelés igénylésére. Az egészség vagy a megbetegedés nem ismer államhatárokat – nyilatkozta a köztársasági elnök.

– Rendkívül fontos, hogy nem abban állapodtunk meg, hogy lezárjuk egymás előtt a határokat, hanem abban, hogy közös erőkkel küzdünk a járvány ellen, a polgárok egészségének megőrzése érdekében. Folytatni kívánjuk az árucsere-forgalom növelésére vonatkozó erőfeszítéseinket is. Valamennyien kis nemzeteknek számítunk, amelyek állandóan a nagyhatalmak befolyásának voltak kitéve a múltban, azok szerették volna érvényesíteni az érdekeiket ebben a térségben mindenáron. Ma sem mondhatjuk azt, hogy ez a helyzet nagyban változott volna, de olyan döntéseket hoztunk, amelyeknek köszönhetően önállóan teszünk a közeljövőben lépéseket, őrizzük a függetlenségünket. Ugyan kivel hozhatnánk közös döntéseket, ha nem azokkal, akik a legközelebb vannak mihozzánk? – értékelte Vučić.

IRÁNY TIRANA!

Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Valutaalap a következő három évre vonatkozóan éppen Európának ebben a szegletében látja a legnagyobb gazdasági felemelkedést – közölte az államfő, s bejelentette, hogy további megállapodásokat is kötnek majd az országok, s ezt követően a polgárok még inkább bebizonyosodhatnak arról, milyen nagy haszonnal jár a regionális összefogás. Vučić véleménye szerint az adminisztrációs folyamatok összekapcsolása, az árucsere-forgalom és a tőke szabad áramlásának elősegítése jelentős eredményeket hoz a közeljövőben.

Nagy előrelépés ez a megállapodás a Szerbia és Albánia közötti kapcsolatok terén – állapította meg a köztársasági elnök. Úgy fogalmazott, mostantól sokkal többen jönnek majd Albániából Belgrádba, Nišbe, de sokkal több szerbiai lesz kíváncsi Durrësre, Tiranára, Vlorára, mint már most is sokan szívesen látogatják Szkopjét és Ohridot is.

NEM A BÜROKRÁCIÁNAK A FEJLESZTÉSE A CÉL

Az eddiginél gyorsabban kell dolgozni a regionális összeköttetéseken, ennek érdekében Szerbiában egy külön csapatot állítanak fel az Albániával és Észak-Macedóniával aláírtak megvalósítása érdekében. Edi Rama albán kormányfő arra tett javaslatot, hogy közös titkárságokat is hozzanak létre az együttműködés felpörgetése érdekében, ami a kooperáció intézményesítésének számít. Szerbia támogatta az ötletet, s felvállalta, hogy ötven százalékban finanszírozza ezeknek a titkárságoknak a működését, annak ellenére, hogy három ország is tagja a kezdeményezésnek.

Vučić azt mondta, egy albán közmondás értelmében a jó kezdet már a siker felét jelenti, és meggyőződésének adott hangot, hogy a jó kezdetnél ezúttal még többet is elértek ezek az államok, s Belgrád, Tirana és Szkopje biztos úton halad. Nem politikai vagy bürokratikus ötletről van szó, hanem az emberek és a gazdaságok összekötéséről – fogalmazott.