2024. szeptember 1., vasárnap

Stabil az ország pénzügyi helyzete

5 év múlva az átlagfizetés 900 euró, a nyugdíj pedig 440 euró lehet
Siniša Mali (Fotó: Beta)

Siniša Mali (Fotó: Beta)

A 483 milliárd dináros államháztartási hiány, amit a 2020-as költségvetés újratárgyalása után irányoztak elő, nem veszélyezteti az ország makroökonómiai stabilitását Siniša Mali pénzügyminiszter szerint, aki az újratárgyalt büdzsé bemutatása alkalmával beszélt a parlamentben.

A pénzügyminiszter elmondta, az ország pénzügyi helyzete egyértelműen stabilnak mondható. „Egész Európát figyelembe véve nálunk tapasztalható a legkisebb gazdasági visszaesés, ez azt bizonyítja, hogy az alkalmazott gazdasági intézkedéseink igazoltak voltak” – fejtette ki Mali, aki elmondta még, hogy az idei évben 9 milliárd dinárt különítenek el két COVID-kórház megépítésére, de ezt követően más egészségügyi beruházások is várhatóak, valamint kiemelte, hogy az egészségügyi dolgozók egyszeri, tízezer dináros juttatásra számíthatnak.

Mali mindezek mellett arról is beszélt, hogy az előrejelzések szerint Szerbia van a legjobb helyzetben egész Európában, ez pedig mindannyiunk érdeme. A Szerbia 2025 elnevezésű program – amely egy fejlesztési és beruházási terv – jó úton halad. 5 év múlva az átlagfizetés 900 euró, a nyugdíj pedig 440 euró lehet.