2024. július 28., vasárnap
VASÁRNAP

Szoboravató Zentán

E hó 28-án lesz az avatója annak a szobornak, amely Dudás Gyulát, a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének névadóját ábrázolja, és amelyet Dudás Sándor zentai születésű szobrászművész és Antal Mihály szoboröntő készített. A rendezvény vasárnap fél tizenkettőkor kezdődik a zentai Városi Múzeum előtt kialakított téren. A szoboravatón beszédet mond mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint fellép a Cor Jesu Városi Kamarakórus és Elor Emina színművész.

Perpauer Attilától, a községi tanács művelődéssel megbízott tagjától megtudtuk, hogy az ünnepségen jelen lesz a szobor alkotója is:

– A szobor a padokkal együtt lesz fölavatva egy ünnepi műsor keretében. A szobor Dudás Gyulát ábrázolja ülő pózban, a kezében egy golyóbissal, amely Zenta jelentősebb dátumait és a történelem során megjelent jellemző neveit tartalmazza. A szobor alkotója Dudás Sándor, aki jelenleg Csongrádon él. Vajdaságban már több köztéri szobra áll, például a zentai Révész-szobor is az ő alkotása.

Pejin Attila, a zentai Városi Múzeum vezetője elmondta, hogy Dudás Gyula 1861-ben született Zentán, ő volt a város első bölcsészdoktora:

– Gimnáziumi tanulmányait részben Zentán végezte, egyetemre Pestre járt. Nagyon sokat tett a zentai csata körülményeinek feltárásáért, népszerűsítette az eseményt a város lakossága körében. Emellett újra felfedezte az 1506-os oklevelet, amely szerint Zenta királyi városi rangot kapott II. Ulászlótól. Nagy érdeme, hogy rengeteg helytörténeti írást közölt, módszeresen foglalkozott Zenta helytörténetével, és fontosnak tartotta ennek népszerűsítését. Ő szerkesztette az 1896-ban kiadott Bács-Bodrog vármegye monográfiája című tudományos kiadvány mindkét kötetét.

Hugyik Richárd, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ igazgatója szerint régi vágya a zentai értelmiségi rétegnek, hogy szobrot állítson Dudás Gyulának:

– Szűgyi Ferenc, a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének jelenlegi vezetője, idősebb Fodor István, a levéltár korábbi igazgatója, valamint Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet korábbi igazgatója, egyben az MNT mostani elnöke már hosszú ideje igyekeztek ezt megvalósítani. Ennek oka, hogy Dudás Gyula az egyik legfontosabb történészünk, aki a dualizmus-kori Magyarország Zentájának egy rendkívül kiemelkedő személyisége. A levéltár és a múzeum munkájában, valamint a helyi identitás kialakításában Dudás Gyula hivatkozási pont; olyan személyiség, aki megérdemli, hogy szobrot kapjon.

A projektumot a magyar kormány, a Magyar Nemzeti Tanács, a Zentai Önkormányzat és Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa támogatta.