2024. július 17., szerda

Iratok és emberek

Belgrádban mutatták be Várady Tibor könyvét

Nagy érdeklődéssel fogadta a belgrádi közönség Várady Tibor nemzetközi jogászprofesszor Spisi i ljudi, vagyis Iratok és emberek című könyvét, amely ügyvédi archívumi történeteket ölel fel, és amelyet szerb nyelvre Vickó Árpád fordított.

A könyv alapjául a Várady-család 1893 és 2014 között Nagybecskereken működtetett – Várady Tibor nagyapjának és édesapjának – ügyvédi irodájának a dokumentációja szolgált, amely az egyedüli megőrzött bánáti ügyvédi archívum. És bár már így önmagában is nagy értéket képvisel a könyv, az olvasók az ügyvédi dokumentumokon keresztül az egyszerű emberek életével ismerkedhetnek meg egy multikulturális városban, több mint száz év politikai változásain keresztül. Így betekintést nyerhet az olvasó abba, hogy a két világháború között milyen indokok mellett fogtak embereket perbe, végig lehet kísérni az ideológiai perek menetét, arra is rámutat a könyv, minként kobozta el az állam egyik, majd a másik nemzet vagyonát, és miként került a politikai váltás után valaki kisebbségi sorsba.

A Belgrádi Kultúrközpontban megtartott könyvbemutatón a könyvről Dragan Velikić író, valamint Dubravka Stojanović történész, és a könyv írója, Várady Tibor beszélt.