2024. július 17., szerda

Már szinte fél évszázada

Az Újvidéki Televízió magyar szerkesztősége Belgrádban vendégeskedett

Negyvennyolc évvel ezelőtt, 1968. január elsején szólalt meg először a Jugoszláv Televízió magyar adása. Az első szerkesztőség Belgrádban rendezkedett be, és mint arra Kartag Nándor, a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének sokéves tapasztalattal rendelkező munkatársa a szerkesztőség belgrádi bemutatkozó-találkozóján kiemelte, 1975-ig naponta utazott a teljes szerkesztőség Belgrádba, hogy elkészítse a műsorokat.

A belgrádi Collegium Hungaricum adott otthont a Vajdasági Televízió magyar szerkesztőségének közönségtalálkozójának, ahol a jelen lévők megismerkedhettek a magyar szerkesztőség munkatársaival, szerkesztőivel és riportereivel, betekintést nyerhettek a magyar szerkesztőség történetének közel fél évszázadába.

Buda Hajnalka, az RTV magyar szerkesztőégének felelős szerkesztője, miközben bemutatta munkatársait, elmondta, mintegy 30 munkatárssal 18 műfajban készítik a műsorokat nap mint nap. Majd a jelen levő szerkesztők, akik maguk is több műsor szerkesztésében is részt vesznek, egy-egy műsort mutattak be: Bágyi Ribár Renáta a Medicus egészségügyi magazinról, valamint a Fókuszban című, a magyar szerkesztőség legújabb élő műsoráról szólt. Bálizs István a Barázda műsorról beszélt, amellyel 48 évvel ezelőtt megkezdődött a magyar nyelvű műsorsugárzás. Továbbá szó esett a Napjaink műsorról, a Jó estét Vajdaság!-ról, illetve más közéleti témákkal foglalkozó, kulturális, szórakoztató, illetve sportműsorról is. Kartag Nándor, aki ma már a televízió nyugdíjasa, történelmi áttekintéssel idézte fel a magyar szerkesztőség munkájának kezdeteit, nehézségeit, és több anekdotát is elmesélt.

Az érdekes beszámolókat pedig Kőrösi István, az Újvidéki Színház színművészének fellépése és Klemm Dávid zongorajátéka tette még színesebbé.