2024. július 17., szerda

175 éves a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia

A jeles évfordulóról az intézmény újvidéki tagozata tegnap emlékezett meg

A Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia ez évben ünnepli fennállásának 175. évfordulóját, melyről tegnap az intézmény újvidéki tagozata is megemlékezett.

Vladimir Kostić akadémikus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke köszöntőjében a közel két évszázados folytonosság jelentőségét hangsúlyozta: 1841-ben azzal a céllal alapították meg a SZTMA elődjét (Društvo srpske slovesnosti), hogy ezáltal biztosítsák az intézményes kereteket a tudományok, a művészetek és az oktatás megfelelő fejlesztéséhez. Anastas Jovanović az első ülésről készült litográfiájának, valamint Svetislav Vuković az akadémia alapítóit ábrázoló olajfestményének kivetítésével arra a polifóniára igyekezett rámutatni, amely az alapítók szerteágazó munkájából, sokirányú érdeklődéséből fakadt, ám ettől függetlenül célkitűzéseik azonosságát tükrözte.

Stevan Pilipović, az akadémia újvidéki tagozatának elnöke beszédében elmondta, kétséges, hogy legitim örökösei lehetünk a tudományos és művészeti hagyományunknak, ha megfeledkezünk a megemlékezés gesztusáról, éppen ezért külön hangsúlyt fektettek a megalapítást kezdeményező Jovan Sterija Popović és Anastasija Nikolić tevékenységének bemutatására. Jasmina Grković-Mejdžor akadémikus Jovan Sterija Popović hazafias élete, Miro Vuksanović akadémikus Részletek Atanasija Nikolić önéletrajzához címmel tartott előadást, melyben összegezték a két jeles tudós életét és munkásságát.

A program során közreműködött Bogdan Đaković vezetésével az Újvidéki Egyetem Kórusa; Jovan Sterija Popović művei Jožef Šlezinger zenéjével, Milica Stojadinović, a Szerb Nemzeti Színház művésznőjének előadásában, Maja Grujić zongorakíséretével csendültek fel.

A központi rendezvényre Belgrádban november 18-án kerül sor, a megemlékezések szakmai konferenciák, zenei és más rendezvények formájában egész évben zajlanak.