2024. július 17., szerda

Művészképzés öt helyszínen

Mit jelentene a Művészeti Akadémia számára az újvidéki Futaki úti kaszárnya egyetemi kampusszá való átalakítása?
A leendő művészek képzésének egyik helyszíne a Koszovói utcában

A leendő művészek képzésének egyik helyszíne a Koszovói utcában

A köztársasági és a tartományi kormány illetékesei közös megbeszélést követően január végén bejelentették egy új újvidéki egyetemi kampusz létesítésének a tervét. A Futaki úton található, hosszú ideje használaton kívül álló Dr. Archibald Reiss kaszárnya épülete a jövőben otthont adna többek között az Újvidéki Egyetem helyhiánnyal küszködő karainak, mint amilyen a Műszaki Kar, az Orvosi Egyetem, valamint a Művészeti Akadémia.

A Művészeti Akadémia több mint négy évtizede működik az Újvidéki Egyetem keretében, és három nagy részre tagolódik: a zeneművészeti, a képzőművészeti és a színházművészeti szakon összesen 26 különféle alap- és 27 mesterképzés, továbbá doktori és egy integrált képzés várja a jelentkezőket. A tanárok és a diákok csereprogramjában vezető helyen áll, az Európai Bizottság Erasmus Plus programjának köszönhetően. Az U-Multirank felsőoktatási rangsorokat készítő online eszköz felmérése alapján az Újvidéki Egyetem az akadémia révén az európai egyetemek között második a művészeti produkciók szempontjából. Kiváló eredményei mellett a tanítás körülményei is figyelemre méltóak, az ugyanis összesen öt helyszínen zajlik: a Đura Jakšić utca 7. alatt található központi épületben, a Péterváradi vár különböző részeiben, a Koszovó utca 33. alatti épületben, emellett oktatási célokra további három helyiséget is használnak a Pavla Stamatović utcában, valamint a Stefan despota sugárút 2. és 6. alatt.

A jelenlegi helyzet fenntarthatóságáról, továbbá arról kérdeztük Siniša Bokant, az akadémia dékánját, milyen változásokat eredményezhet az intézmény életében az új kampusz létesítése.

– Azok a terek, ahol a tanítás, a művészi tevékenységek és a gyakorlatok zajlanak, jelen pillanatban az Újvidéki Egyetem kampuszán kívül találhatóak (ez alól kivételt képez az a néhány alkalom, amikor a Rektorátus amfiteátrumában vannak az események). Hosszú évek óta figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a Művészeti Akadémia hallgatói számára elengedhetetlen a munkáik nyilvános bemutatása általi kommunikáció, de erre az egyetemi populációnak is szüksége van. Azt azonban ki kell emelni, hogy nagyon is megfelelnek a tanítás némely formáinak a különféle helyszínek, mint amilyen a Péterváradi várban lévő épület a zeneművészeti szak tevékenységének, vagy a Koszovó utcában levő épület az audiovizuális média területein folyó oktatás számára, mivel itt megfelelő, a terek szerves részeit képező laboratóriumok vannak.

A Művészeti Akadémia egyrészt olyan helyeken valósítja meg az oktatást, amelyek alkalmasak erre a feladatra, másrészt viszont olyanokat is használ, amelyek nem azok. Figyelembe véve azt a tényt, hogy egyetlen helyen nagyon nehéz olyan teret kialakítani, amely teljes mértékben megfelelő, a mi tevékenységünk mindenekelőtt arra irányul, hogy a nagyszámú tanulmányi programunk számára jó munkafeltételeket teremtsünk. Az, hogy a jövőben is külön helyszíneken történik az oktatás, számunkra elfogadható, amennyiben a munka minőségét tekintjük elsődlegesnek.

Úgy gondolom, hogy elég rövid idő alatt megtehető a távolság a különböző helyszínek között, ha ebbe nem számítjuk bele a felszerelések és tárgyak szállítását – a mindennapokban sok kolléga dolgozik így, én magam is. Az lenne az ideális, ha mindez egy helyszínen valósulna meg, ez azonban nagy befektetést jelentene, ami többszöröse az építési költségeknek, a tanítás és a művészeti munka ugyanis specifikus körülményeket igényel – világított rá az akadémia működésének összetett viszonyrendszerére a dékán.

– A hely kérdésével kapcsolatban kedvező kimenetelben reménykedünk. Úgy vélem, az a körülmény, hogy a kaszárnya, amelyet az Újvidéki Egyetem, az akadémia és más karok a jövőben használnának, kiválóan alkalmas arra, hogy egyesítse az egyetemi közösségek teljesítőképességét. Emellett remek lehetőséget biztosít egy új tér kialakítására, ahol a hallgatóink bemutathatják alkotásaikat a nagyközönségnek.

A Művészeti Akadémia a továbbiakban is használja majd azokat a különböző helyszíneken található tereket, amelyeket eddig is igénybe vett, viszont az, hogy a tevékenységeink nagy részének jobb feltételeket tudunk majd biztosítani a tervezett kampuszban, számunkra remek lehetőség arra is, hogy a jövőben fejlesszük a kapacitásainkat, különös tekintettel a képzőművészeti és alkalmazott művészeti szak munkáira, amelyek elsődlegesek az új tanulmányi programok akkreditációja szempontjából. Szeretném megragadni a lehetőséget, hogy elmondjam, nemrégiben külön akkreditált tanulmányi programmá vált a grafikai dizájn és az illusztráció, amelyek grafikai kommunikációból váltak ki, továbbá az enteriőr dizájn, valamint a restauráció és konzerváció is. Tervben van a következő tanulmányi programok létrehozása: videojáték-dizájn, ipari dizájn, jazz, harmonika és a már meglévő programokból még néhány különálló modul. Megemlíteném még, hogy a Művészeti Akadémia és a Terra Kikinda együttesen tervez egy különálló speciális szobrászati szakot Nagykikindán a Terra műtermében – az akadémia szándéka ezáltal szélesíteni és minél nagyobb közönség előtt bemutatni a saját ténykedését. Ami a minőséget és a művészi tevékenység kiterjedését illeti, reméljük, hogy új lehetőségek nyílnak projektjeink előadására és bemutatására a már meglévő rendezvények, de az Európa Kulturális Fővárosa és az Európa Ifjúsági Fővárosa programjainak keretében is. A Művészeti Akadémia hallgatói és a tanárai hosszú évek óta intenzíven részt vesznek a kortárs, európai színvonalú művészeti gyakorlatokban, amit a kontinenst behálózó számos egyéni és intézményes kapcsolatrendszer tesz lehetővé.