2024. július 16., kedd

Összművészeti fesztivál Szerencsen

A rendezvény programjában vajdasági fellépők is szerepelnek

Július 13. és 16. között tartják meg Szerencsen a magyART ’ 17 címmel életre hívott összművészeti fesztivált, amelynek koncepciója abból az elképzelésből kiindulva született meg, hogy a szervezők a Szerencsi Rákóczi Vár adottságait, valamint Szerencs város egyéb impozáns, izgalmas és rendhagyó tereit felhasználva egy olyan összművészeti fesztivált hozzanak létre, amely a színházművészetet állítja a középpontba. A meghívott produkciók jelentős részét a külhoni magyar művészeti élet kiemelkedő alkotásai képezik. A szervezők azonban nem hanyagolják el az anyaországi művészeti élet bemutatását sem, ugyanakkor kiemelten kezelik a külhoni és anyaországi alkotók közös munkájának elősegítését is.

A rendezvény nyitónapján, július 13-án, csütörtökön 21 órától a Galériaszínpadon a Külhoni Magyar Nemzeti Színház felvidéki, erdélyi és magyarországi színművészek, valamint a The BlackBirds együttes közreműködésével bemutatja Moravetz Levente és B. Tóth László Beatles-emlékek című zenés játékát, amelyet Moravetz Levente rendezésében állítottak színpadra. Július 14-én, pénteken 11 órától a Galériaudvarban a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház A három kismalac című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, amelynek rendezője Nagy Lázár József, majd 16.30-tól a Víziszínpadon Például te… címmel régi magyar slágerek, sanzonok és operettek szerepelnek a programban neves felvidéki művészek, Rák Viktória, Vadkerti Imre és Tóbisz Titusz előadásában. Ugyanezen a napon 17 órától a Várkertben és a Bolyai Általános Iskolában a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház művészei közreműködésével a Mátyás király és az okos leány című népmese alapján, Mesebarangolás címmel interaktív foglalkozást tartanak, Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes, Nagy Lázár József és Vincze Tímea közreműködésével. 19 órától a Rákóczi Általános Iskola színháztermében a Szabadkai Népszínház és a Vajdasági Drámaművészek Egyesülete koprodukciójában készült Europeana – a XX. század rövid története című előadást láthatják a nézők, amelyet Csernik Árpád rendezett és játszik. 21 órától a Galériaszínpadon a Rendhagyó Kárpát-medencei Népzenész Találkozó szerepel a programban, amelynek művészeti vezetője Lakatos Róbert, közreműködői pedig Kacsó Hanga Borbála – ének, a Fölszállott a páva győztese; Balogh Kálmán – cimbalom; Cseszák Zsombor – hegedű; Dvorácskó Szebasztián – nagybőgő; Jovánovity Péter – nagybőgő; Juhász Gábor – hegedű, tambura; Juhász Gyula – brácsa, tambura; Keszég Ákos – hegedű, tambura; Mester László – brácsa; Ölveczky Tamás – klarinét, harmonika; Szerda Balázs – brácsa; Takács Ádám – hegedű; Tóth Adorján Márton – bőgő; valamint Vass Endre Pasi – hegedű.

Július 15-én, szombaton a Várkertben 10 órától a felvidéki Meseszínház Juhfia Jankó című produkciója lesz látható, amelyet egy palóc népmese alapján Badin Ádám álmodott játékká, szereplői pedig Badin Ádám, Burovincz Laura, Czakó József és Gáspár Dániel. Ugyanezen a helyszínen 14 órától a felvidéki Meseszínház Mese a juhászbojtárról című produkcióját mutatják be, amelyet gömöri népmesék alapján Badin Ádám formált játékká, szereplői Badin Ádám, Burovincz Laura, Czakó József és Gáspár Dániel. 15 órától a Rákóczi Általános Iskola színháztermében a Szabadkai Népszínház és a Vajdasági Drámaművészek Szövetsége koprodukciójában, Szerbhorváth György műve alapján készült Van valami bejelentenivalója? – A bácskai túlélő című előadást tekinthetik meg az érdeklődők, amelyet Csernik Árpád rendezett és játszik. 17 órától a Bolyai Általános Iskolában a felvidéki Meseszínház Ogajlo csodaszarva című bábregéje lesz látható, amelyet egy burját népmese alapján Boráros Melinda alkalmazott bábszínpadra, és Badin Ádám ad elő. 18 órától a Turisztikai Központ színháztermében a vajdasági Szab-way Színházi Szervezet mutatja be Pálfi Ervin, Szőke Attila és Mezei Zoltán Gaudeamus igitur című társadalmi szatíráját, Mezei Zoltán rendezésében, Baráth Attila, Czumbil Orsolya, G. Erdélyi Hermina, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa / Pesitz Mónika, Kucsov Borisz / Berta Csongor, Pálfi Ervin, Pámer Csilla, Szilágyi Nándor, Szőke Attila és Vicei Natália szereplésével. 21 órától a Galériaszínpadon az Újvidéki Színház és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház közös produkciója, a Piaf-marche/ Piaf-menet című előadás lesz látható, amelyet Mezei Kinga rendezett, szereplői pedig Mezei Kinga és Kőrösi István.

Július 16-án, vasárnap 10 órától a Bástyaszínpadon tartják meg a Kárpátaljai néptánc gálát, amelyen közreműködik a beregszászi Junior Ludovika Néptáncegyüttes, az eszenyi Ritmus Néptáncegyüttes és az ungvári Dzserelca Kárpáti Táncegyüttes. 11.30-tól a Lovagteremben a Komáromi Jókai Színház Tetemre hívás című, Arany János verseinek és megzenésített balladáinak felhasználásával készült produkciója lesz látható, amelyet Tóth Tibor (Jászai Mari-díjas), Farnbauer Péter, Kováts Marcell és Madarász András adnak elő. 16 órától a Víziszínpadon a kolozsvári Alterquator vonósnégyes koncertezik, 15 órától a Várudvarban a Kuttyomfitty Társulat Cirkusz Folklórikusz című gyerekelőadása szerepel a programban, 17 órától a Lovagteremben Szabó Tibor és zenekara Meseautó című koncertjével zenés utazásra invitálja a közönséget, 17.30-tól a Várudvarban a Kuttyomfitty Társulat mutatja be a Kukorica Jancsi, a vitéz! című gyerekprogramját, 19 órától pedig a Bástyaszínpadon a koncerteké lesz a főszerep, elsőként az erdélyi No Sugar zenekar, majd a szintén erdélyi Monyo Project, végül pedig a magyarországi Takáts Tamás Blues Band szórakoztatja az egybegyűlteket.

A Külhoni Magyar Nemzeti Színház által a budapesti Nemzeti Színház támogatásával életre hívott magyART ’17 Szerencsi Összművészeti Fesztiválra a napijegy 1200, a családi napijegy 1500, a bérlet 4000, a családi bérlet pedig 5500 forintba kerül. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak a rendezvényre, amellyel kapcsolatban további információk a fesztivál honlapján (www.magyartfesztival.hu) és az esemény Facebook-oldalán találhatók (www.facebook.com/magyartfesztival).