2024. július 17., szerda

Zenés, táncos világutazás

Hétvége Etnopolisban

Mindazok, akik a hétvégét Etnopolisban, azaz a XII. Interetno Fesztivál Szabadka főterén felépült fesztiválvárosában töltötték, zenés, táncos utazást tehettek a világ mintegy tíz országában. A dél-koreaiak dobokkal, cintányérokkal, nagy, színes legyezőkkel kalauzoltak minket a világukba. Az Oroszországból érkező jakutföldiek hattyúkká váltak, de bundás kabátot öltve is megidézték nekünk országukat. Az észak-cipusiak méltóságteljes, kimért, pontos és határozott tánclépésekkel járták be az Etnopolis színpadát és egy szitát úgy tudtak megforgatni a közepére tett pohárral, hogy egy csepp víz sem folyt ki. A panamaiak szinte még színesebb és vidámabbak, felszabadultabbak voltak, mint a nyitóceremónián.

A lengyelországi együttes fergeteges tánca  (Fotó: Molnár Edvárd)

A lengyelországi együttes fergeteges tánca (Fotó: Molnár Edvárd)

Az olaszok és a lengyelek forogtak, pörögtek, vidám, játékos zenéikkel és táncaikkal nem volt, akinek ne csaltak volna mosolyt az arcára. És biztos vagyok benne, hogy nem volt, aki ne ámult volna el a paraguayiak mutatványán, amikor kancsókkal a fejükön táncoltak és amikor az egyik lány nem kevesebb mint öt, egymás tetejére helyezett üveggel a fején lejtett olyan könnyedén és nevetgélve táncot, mintha semmit sem kellene egyensúlyoznia. Elámultunk az indonézek produkcióján is, hiszen nem sok alkalom adódik ilyen távoli kultúrából kóstolót kapni. Az indonéziai táncosok színesek voltak, nagy tollakkal a fejükön táncoltak, és talán az sem véletlen, hogy az esőerdő papagájai jutottak sokunk eszébe, hiszen a zenéjük is ezt a hangulatot idézte, a zenészek zúgást, búgást, susogást, madárcsicsergést is elővarázsoltak a hangszereikből.

Ami ismerős volt számunkra, az a szlovákiai, felvidéki produkció, hiszen magyar néptáncot láthattunk, és a sok egzotikum között a mi kultúránk képviselői is megtalálták a helyüket.

Jelenet a borutcából  (Fotó: Molnár Edvárd)

Jelenet a borutcából (Fotó: Molnár Edvárd)

A táncpanorámák után pénteken a Talamba ütőegyüttes adott koncertet, szombaton a Tabán táncegyüttes produkcióját láthattuk. Mind kettőben felfedezhettünk valami igazán érdekeset: a Talamba nagy hordót hozott a színpadra, a Tabán pedig egy szemesteskukát, és mindkettőt hangszerként használták.

A főtéri mulatság után a Népkör fesztiválklubjában a nemzetek táncházában a külföldiek tanítottak nekünk tánclépéseket, az udvaron pedig népzenei koncertek szórakoztatták az oda látogatókat.

Etnopolisban azonban nem csak táncolnak és zenélnek, hiszen borutca is nyílt, ahol a borozgatáshoz világzenei koncertek adnak jó hangulatot, a játszóházban hangszerbemutatót, mesedélutánt is tartottak a gyerekeknek és gólyalábasok is jártak náluk. A kirakodóvásáron pedig mintegy 50 standok csodálhatjuk meg a kézműves alkotásokat, de még házi lekvárt, szörpöt is találunk.

Az XII. Interetno Fesztivál ma zárul. A résztvevők ünnepélyes felvonulása 19 órakor kezdődik, a Szent Teréz Székesegyháztól érkeznek Etnopolisba, ahol 20 órakor veszi kezdetét a záróceremónia.