2024. július 16., kedd

„Ha elkerüli a szekér a lovat”

Fontos szerepet tölt be a kulturális közösségek, illetve kreatív iparágakkal foglalkozó vállalkozók támogatása, illetve tevékenységeik rendezetté tétele abban, hogy egy város alapvető kulturális élete, színvonala emelkedjen. Ne csak a rendezvényekre és a kulturális infrastruktúrák kiépítésére és megszervezésére fektessen hangsúlyt a város. Ellenkező esetben, abba a kellemetlen helyzetbe jut, hogy elkerüli a szekér a lovat, tehát, hogy léteznek az előbb említett rendezvények és kulturális intézmények, viszont nincs mivel megtölteni őket, így egy idő után gyakorlatilag fenntarthatatlanná válnak – mutatott rá Keresnyei János, a pécsi székhelyű Kreatív Ipari Klaszter elnöke csütörtökön A kreatív ipar fejlesztése és fejlődése elnevezésű kétnapos találkozón, amelyet a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság rendezett meg az Újvidéki Kulturális Központban. A rendezvény célja, hogy több régióból és országból tapasztalatcsere és különféle ismeretek átadása révén adekvát stratégiákat dolgozzanak ki a tartományi kreatív ipar fejlődésére és finanszírozására, valamint egyúttal megerősítsék a székváros pozícióját az Európa kulturális fővárosa címért folyó versenyben.

A pécsi előadó szerint a kreatív ipar és klaszterének fejlesztése, viszonyainak jobbá tétele kulcsfontosságú lépés egy esetleges jövőbeli kulturális főváros számára. A már említetteken kívül kitért arra is, hogy az ilyen fejlesztések a város polgárainak is hasznosak, és ily módon is esetleg megakadályozható a városlakók, elsősorban a fiatalok elköltözése.

A fiatalok, illetve a polgárok tömegesebb képviseletének fontosságára hívta fel a figyelmet Slaviša Grujić művelődési és tájékoztatási titkár is. Szerinte a kultúrának, illetve a kulturális programoknak is alkalmazkodniuk kell a jelenlegi helyzethez, nyereségesebbé kell válniuk. Ebben játszik nagy szerepet a kreatív ipari vállalkozások fejlesztése, illetve segítése, hiszen azonkívül, hogy biztosítja a művelődési program fennmaradását, kiváló alkalmat nyújt arra, hogy új munkahelyeket teremtsen a város polgárainak is.

Egyébként, mint ahogy azt Keresnyei úr a sajtónak elmondta, a kreatív ipar tulajdonképpen egy szélesebb spektrumú fogalmat takar. Ide tartoznak mindazok a tevékenységek, vállalkozások, amelyeknek végzése magas fokú találékonyságot, kreativitás igényel: például a kézművesség, az előadó művészet, a kiadók munkája, dizájn és a nyomdák munkája is, továbbá a különféle természettudományok is, hiszen ott is fontos tényező a találékonyság. De, mint ahogyan azt Keresnyei úr is kihangsúlyozta, a találkozón elsősorban a kulturális orientációjú tevékenységekről lesz szó.

Mint ahogy azt a sajtó az illetékesektől megtudta, a nemzetközi találkozó egy kiváló alkalmat nyújt arra is, hogy gyümölcsöző együttműködés alakuljon ki a klaszterek, illetve a vállalkozók között is.