2024. július 17., szerda
KULTURÁLIS KALEIDOSZKÓP

Csoóri Sándor az MMA nagydíjasa

Csoóri Sándor az MMA nagydíjasa

A Magyar Művészeti Akadémia először adja át a köztestület Életműdíját és Nagydíját: előbbit Dávid Katalin teológus-művészettörténész, utóbbit Csoóri Sándor író kapja. Az életműdíj 6, a nagydíj 4 millió forinttal jár együtt, amelyet ünnepélyes keretek között adnak át november 5-én a Duna Palotában.

Az MMA Életműdíjában a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példa a nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlenül és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra. Az MMA Nagydíjában részesíthető a magyar szellemi élet azon személyisége, aki a korábbi két évben kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát hozott létre.

 Natalie Cole Budapestre érkezik

Az egyesült államokbeli koncertkörútja után a jazzdíva novemberben világ körüli turnéra indul. Ennek egyik első állomása Budapest. A többszörös Grammy-díjas énekesnő a Művészetek Palotájában november 8-án mutatja be idén júniusban megjelent, első spanyol nyelvű albumát. A „Natalie Cole En Español” című lemeznek óriási sikere van, a megjelenés hetében a Billboard latin listáján első helyen debütált, szeptember végén pedig három kategóriában is Latin Grammy-díjra jelölték.

 Ennio Morricone írta a legjobb filmzenét

Ennio Morricone kapja az Európai Filmakadémia decemberi díjátadó gáláján az idei év legjobb filmzenéért járó díját. A díjat Giuseppe Tornetore Senki többet című romantikus drámájának zenéjéért kapja. Az Európai Filmakadémia (EFA) közleményében kiemelte a művész rendkívüli képességét, amellyel örökké képes a megújulásra, miközben hű marad a film rendezőjéhez és magához a filmhez, amelyhez a zenét komponálja. A testület „egyetemes zeneszerzőnek” és „igazi mesternek” titulálta Morriconét.