2024. július 16., kedd

Grujić: „A könyvre szükség van!”

A Belgrádi Könyvvásáron 18 vajdasági kiadó mutatkozott be

Sikeresnek minősítette Slaviša Grujić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár a Tartományi Képviselőház által támogatott könyvkiadók idei szereplését az 58. Belgrádi Könyvvásáron. A hétfőn Újvidéken megtartott sajtótájékoztatón az elért eredményeket ismertették. A művelődési titkár továbbá röviden felvázolta a következő évre vonatkozó terveket.

A művelődési titkár továbbá abbeli megelégedésének is hangot adott, hogy a szóban forgó rendezvény a harmadik a polgárok által legfontosabbnak ítélt programsorozatok közül, amely azt jelenti, hogy a könyvekre továbbra is szükség van.

Az idei kiállításon a legszebb könyv díját dr. Branislav Todić Szerb festők a 14.-től a 18. századig című könyve kapta, amelyet a Tartományi Műemlékvédelmi Intézet gondozásában adtak ki. Zoran Vapa, Tartományi Műemlékvédelmi Intézet igazgatója a könyvvel kapcsolatosan megemlítette, hogy egy olyan kiadvány, amely 15 éven át készült, és amely bemutatja, hogy valójában milyen művészeti gyöngyszemekkel rendelkeznek ezek a területek, továbbá egy hiteles információkkal teli könyv, amelyet éppen ebből kifolyólag több nyelvre is le kell fordítani.

Hasonlóan vélekedett Dušan Vujičić, a Platoneum kiadó képviselője is, aki a rámutatott, hogy ez a kiadvány egy potenciális „kulturális diplomataként” képviselhetné nemcsak az itteni barokk kori művészetet, hanem az egész országot, és már ezért is szükséges a több nyelven való megjelentetés.

Ileana Ursu Nenadić, a titkárság munkatársa, valamint és a Vajdaság – több mint könyv elnevezésű stand képviselője, a sajtótájékoztatón közölte, hogy idén 18. alkalommal képviseltették magukat a kiállításon, 18 kiadóval, köztük a nemzeti kisebbségek képviselőivel, és Tartományi Művelődési Intézettel is. A sajtó képviselőinek elmondta, hogy ebben az évben a standjukon szereplő kiállítók kiadványainak adatait a belgrádi Bookbridge szervezetén keresztül felvették a Washingtoni Központi Kongresszusi Könyvtár adatbázisába. A Bookbridge szívesen vállalja a kiadók nyomtatványainak több országba – Nagy Britanniába, Franciaországba, Németországba, Ausztráliába – való eljuttatását is. Megjegyezte, hogy évről évre nagyobb az érdeklődés a standjuk iránt, és ebben az évben már mint várt visszatérőre tekintettek rájuk a látogatók.

Dr. Dušan Marinković a társadalmi elméletek szakembere szerint nagyon fontos a művelődési titkárság támogatása a kiadók irányába, hiszen leginkább olyan jogi személyekről van szó, amelyek nem a piaci haszon céljából dolgoznak, hanem a kultúra fejlesztésén fáradoznak. Rámutatott, hogy a titkárság támogatása nélkül ezek a kis kiadók nem tudnának létezni.